Spectacolul cultural-artistic Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor

La Palatul Patriarhiei a avut loc joi, 05 decembrie 2013, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ediția a V-a a Spectacolului cultural-artistic Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor.

Evenimentul organizat de către Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Protopopiatele I, II, III Capitală s-a desfășurat în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei începând cu orele 17:00.

Spectacolul s-a desfășurat pe două secțiuni și a cuprins trei mini-concerte de colinde și trei mini-scenete.

La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat celor prezenți cuvântul intitulat Sfântul Nicolae – Simbol al blândeții și bunătății. În cuvântul său Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a evidențiat faptul că Sfântul Nicolae, prin pilda vieții și a faptelor sale de milostenie, a inspirat o cultură a bunătății și dărniciei în toate popoarele creștine, mai ales acolo unde este cinstit cu multă evlavie, prețuit și iubit.

„Sfântul Nicolae depășește orice pedagogie formalistă și reprezintă pedagogia spirituală a asemănării omului cu Dumnezeu, care nu se învață doar din exterior, printr-o imitație formală a unor fapte morale, ci se dobândește mai ales printr-o întâlnire frecventă a omului cu Dumnezeu în smerită rugăciune. Fiecare rugăciune smerită luminează sufletul, îl sfințește și îi transmite iubirea smerită a lui Hristos, a Tatălui Ceresc și a Duhului Sfânt. Deci, Sfântul Nicolae era un om milostiv și pentru că era un mare rugător și un mare postitor. În acest sens, Sfântul Nicolae ne îndeamnă să nu separăm opera de caritate sau filantropia socială de liturghia sau practica rugăciunii, ci să cerem mereu lui Dumnezeu, în rugăciunile noastre, să ne facă mai buni, să ne dăruiască bunătate din bunătatea Sa, iubire smerită din iubirea Sa smerită”, a spus Preafericirea Sa.

Totodată Părintele Patriarh a felicitat pe toți cei care au contribuit la organizarea acestui moment sfânt și, în același timp, plin de bucurie: „Felicităm, în primul rând, pe copiii și tinerii care ne-au delectat și ne-au bucurat prin tot ceea ce au prezentat aici ca dar de lumină pentru sufletele noastre, ca să ne amintim de copilăria și de tinerețea noastră. În același timp, mulțumim părinților și profesorilor lor care i-au crescut, care i-au format și care doresc ca din educația copiilor și a tinerilor să nu lipsească cel mai mare dar, și anume credința, adică legătura de iubire a omului cu Dumnezeu și cu sfinții Lui. Felicităm pe toți ostenitorii Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care au coordonat lucrările de pregătire a programului pentru această seară”.

La final, micii artiști au primit daruri de la Patriarhul României

Scopul spectacolului a fost promovarea sărbătorilor religioase, cultivarea dragostei față de sfinți și educarea elevilor în sensul respectării valorilor tradiționale și a afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale. Ediția de anul acesta a promovat colaborarea dintre preoții parohi din București și profesorii de Religie, dintre Biserică și Școală.

În perioada 25-29 noiembrie 2013, a avut loc o selecție la nivelul protopopiatelor capitalei la care s-au înscris parohii împreună cu una din școlile de pe teritoriul lor canonic. La finalul selecției, s-au desemnat cele două parohii care vor reprezenta fiecare protopopiat în parte.

Vernisaj la Palatul Patriarhiei

Tot în cadrul spectacolului „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor” de la Palatul Patriarhiei a avut loc și vernisarea expozițiilor de desene „Sfinții prietenii copiilor” și de machete „Biserica din sufletul familiei”. Expozițiile au fost vizitate și de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente