Soţia Pr. Ilie Chişcari vorbeşte despre viaţa de după accident: Am fost „condusă” de o forță superioară

Ema Chişcari, soţia Părintelui Ilie Chişcari care a trecut în veşnicie în urmă cu şase ani din cauza unui accident auto, a vorbit într-un interviu despre viaţa de după tragedia care a lovit-o.

La momentul accidentului, era însărcinată cu a doua fetiţă. Prima fetiţă avea 1 an şi 2 luni.

Ea prezentat cum s-au desfăşurat evenimentele din nefericita zi de 19 octombrie 2014 şi a afirmat:

„Aveam senzația că sunt într-un vis. Eram ca sub anestezie și totul se întâmpla, cumva, în reluare”.

„Ciudat e că nu știu multe lucruri care s-au întâmplat în zilele acelea. Știu doar că îmi repetam că trebuie să fiu cât pot de calmă și de puternică să nu pierd sarcina. Toată energia mi-o luam de la Irina”.

Potrivit propriei experienţe, Ema Chişcari a mărturisit că tot ce se poate face pentru persoanele care trec prin astfel de situaţii este „să fii”:

„Au fost oameni care au știut să facă acest lucru în cazul meu. Au fost oameni care au devenit mâna mea dreaptă – cum îmi place mie să le zic”.

„Acelea au fost momentele care au definit multe relații ulterioare. Unii oameni au apărut în viața mea și au rămas definitiv, alții au venit și au plecat, iar alții au dispărut ca și cum nici n-ar fi existat vreodată în viața mea”.

Mama celor două fete a explicat cum de a avut puterea de a gestiona noua realitate din viaţa ei.

„Știu că atunci când s-au mai liniștit puțin oamenii din jur și am rămas eu cu mine și gândurile mele, am realizat că, de fapt, în toată perioada asta am fost condusă doar de o forță superioară mie”.

„Toate cele prin care am trecut au fost sub o susținere clară pe care am simțit-o de dincolo de lumea asta”.

„Nu am nici cel mai mic dubiu că toată forța și energia (și de atunci și cea pentru anii care au urmat) au venit de la Dumnezeu. De multe ori, realizez că singură, ca om, nu făceam față”.

După o scurtă prezentare a soţului ei, Ema Chişcari a mărturisit la ce concluzie a ajuns în cei şase ani care s-au scurs de la tragicul accident.

„Am realizat că viața trebuie trăită moment cu moment, trăită ca și cum ar fi mereu ultima zi. Am aflat că toate trec, fie bune, fie rele!”

„Nimic nu e veșnic și, într-un final, tot ceea ce contează este ceea ce rămâne mereu în urma ta: modul în care ești amintit, modul în care ai trăit, modul în care ai reușit să atingi sufletele cu care ți s-a intersectat viața”.

Ema le-a crescut în mare parte fără ajutor pe cele două fete ale sale şi ale Părintelui Ilie.

Acestea urmează lecţii de pian şi balet. Despre tatăl lor, ele ştiu că „a plecat la Doamne-Doamne”.

„Se uită la pozele cu el, vorbim despre el. Nu știu detaliile urâte despre accident sau despre ce s-a întâmplat după accident. Am încercat să le prezint situația fără să le mint, doar să omit urâtul din poveste”.

„Dar e greu! E foarte greu să gestionezi așa ceva. Cea mică plânge, de multe ori, că ea nu l-a văzut niciodată, că nu are și ea poze cu el, iar noi avem”.

„Cea mare, de exemplu, a venit într-o zi de la școală plângând în hohote că îi e dor de tati… Te rup lucrurile astea… E greu de dus așa ceva…”.

Interviul integral poate fi lecturat aici.

Părintele Ilie Chişcari era în drum spre biserica unde slujea atunci când a avut loc accidentul fatal.

În a treia zi de la adormirea Părintelui Ilie Chişcari, Patriarhul Daniel a oficiat o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului tânărului preot şi a transmis un mesaj de condoleanţe în care l-a numit „teolog erudit şi un păstor blând”.

Părintele Ilie Chişcari

S-a născut la 18 iulie 1983 în Suceava. A absolvit Seminarul Teologic Liceal Sf. Gheorghe din Botoşani (2003), Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din cadrul Universităţii Bucureşti (2007), a urmat cursurile masterale „Exegeză şi ermineutică biblică” în cadrul aceleiaşi Facultăţi (2007 – 2009).

În perioada 2008 – 2009 a urmat un curs propedeutic la Facultatea de Ştiinţe Biblice şi Arheologice „Studium Biblicum Franciscanum” din Ierusalim, din cadrul Universităţii Pontificale „Antonianum”, iar din oct. 2009 devine student al acestei instituţii de învăţământ. În perioada 2009 – 2012 urmează cursurile şcolii doctorale la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” – Sibiu, disciplina „Noul Testament”.

În perioada 2007-2008 a îndeplinit funcţia de Asistent de Cercetare al „Centrului de Studii Interreligioase şi Interdisciplinare” din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” a Universităţii din Bucureşti, iar între anii 2008-2011 a fost corespondent oficial la Ierusalim al Centrului de presă „Basilica” al Patriarhiei Române. Începând cu anul 2013 şi-a desfăşurat activitatea la Editurile Patriarhiei Române, în cadrul sectorului Carte Teologică.

A fost hirotonit preot pe seama Parohiei Dudu II, Protoieria Ilfov Sud, la 25 martie 2014.

Foto credit: Basilica.ro


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente