Soroca | IPS Petru a sfințit piatra funerară a generalului român Stan Poetaș

IPS Mitropolit Petru a sfinţit marţi piatra funerară a generalului Stan Poetaș din curtea Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca, în contextul marcării a 100 ani de la votarea Unirii de Zemstva din Soroca.

La eveniment au fost prezenţi Ambasadorul României în Republica Moldova, reprezentanți ai administrației publice locale, precum și din satul Ulmul, județul Brăila, localitatea de origine a generalului Stan Poetaș, oaspeți din România şi numeroşi localnici.

Printre participanţi s-au aflat și locuitori ai satului Cureșnița, raionul Soroca, ce în perioada interbelică a purtat numele comuna General Poetaș, potrivit lui Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca.

După cuvântul de salut al Preşedintelui Raionului Soroca, IPS Petru a oficiat o slujbă de pomenire pentru generalul român, urmată de slujba de sfințire a pietrei funerare.

În cuvântul adresat celor prezenți, Mitropolitul Basarabiei a precizat că „Biserica nu uită pe ai săi, mai ales pe acei ostași care au luptat pentru apărarea țării, neamului românesc și credinței. Ei sunt cei care s-au jertfit pentru neam și patrie, dar și pentru apărarea și păstrarea credinței ortodoxe nealterate în acest spațiu românesc”.

Alocuţiuni au rostit și alte personalități care au elogiat viața și au comemorat sfârșitul tragic, dar demn al acestui mare general român, notează site-ul oficial al Mitropoliei Basarabiei.

La final, toți cei prezenți au depus flori la piatra funerară a generalului român.

Foto Credit: Mitropolia Barasabiei

Comentarii Facebook


Știri recente