Societatea omenească s-a confruntat întotdeauna cu lipsa de recunoştinţă – Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul le-a spus duminică celor prezenţi în Catedrala Patriarhală că textul evanghelic citit, al Vindecării celor zece leproşi, este de o actualitate extraordinară întrucât „societatea omenească s-a confruntat întotdeauna cu lipsa de recunoştinţă”.

Această atitudine este în contrast cu cea specifică naturii umane şi anume, aceea de „a-şi arăta întotdeauna recunoştinţa faţă de Dumnezeu pentru darurile vieţii, sănătăţii, bunurilor şi bunătăţilor primite de la El, dar şi recunoştinţa arătată părinţilor, învăţătorilor, medicilor şi tuturor celor care ne-au făcut bine într-un mod sau altul”, potrivit Preasfinţiei Sale.

Cum îşi trăiau viaţa bolnavii de lepră

Pentru ca participanţii la Sfânta Liturghie să aibă o înţelegere deplină asupra suferinţelor îndurate de leproşii amintiţi în evanghelie, Episcopul a prezentat câteva consecinţe în plan social, suportate de bolnavi.

„Leproşii erau condamnaţi nu numai la suferinţa trupului, ci şi la suferinţă sufletească, fiind obligaţi să-şi părăsească familiile, locuinţele, comunităţile în care trăiau să se izoleze în afara acestora, mai ales în pustiu, să locuiască în peşteri sau în morminte părăsite şi să cerşească de la distanţă mila semenilor pentru că apropierea de oamenii sănătoşi era cu desăvârşire interzisă, boala aceasta fiind extrem de contagioasă”.

De ce nu mai devenim recunoscători

În omilia sa, Părintele Episcop a enumerat şi motivele pentru care adesea nu mai suntem recunoscători.

„Prea multele griji ale vieţii de zi cu zi, îndepărtarea de Dumnezeu, uitarea poruncilor Lui ne fac pe mulţi dintre noi să uităm de această virtute obligatorie, aceea de a ne exprima recunoştinţa şi mulţumirea faţă de Dumnezeu şi faţă de semenii care ne-au ajutat într-un mod sau altul”.

Exersarea recunoştinţei

Episcopul Varlaam Ploieşteanul a explicat la finalul predicii sale cum să devenim recunoscători lui Dumnezeu.

„Participarea noastră duminică de duminică la slujba Sfintei Liturghii face parte din faptele sau gesturile prin care noi oamenii putem să ne exprimăm recunoştinţa şi mulţumirea noastră faţă de Dumnezeu, dar înaintea lui Dumnezeu sunt plăcute mai ales faptele bune prin care mulţumind lui Dumnezeu pentru bunătatea arătată nouă împărţim şi noi bunătate în jurul nostru”, a spus ierarhul.

Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente