Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeș aniversează 20 de ani de la reînființare

Vineri, 4 mai 2018, Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeș a sărbătorit 20 de ani de la reînființare.

În deschiderea evenimentului Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a oficiat o slujbă de Te Deum în Catedrala Episcopală din Caransebeș.

Ierarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru femeile care s-au ostenit în timpul Primului Război Mondial, dar și pentru Patriarhul Miron Cristea alături de făuritorii Marii Uniri.

La rugăciune au participat reprezentante ale societăților Femeilor Ortodoxe din întreaga Patriarhie Română.

La final Episcopul Lucian a apreciat activitatea lor, spunând că: „această Asociație a Femeilor Ortodoxe este una dinamică și foarte activă. Dumnezeu să le binecuvinteze lucrarea pe mai departe și să rămână aceleași ucenițe fidele ale Mântuitorului Hristos”.

După cuvântul de mulțumire, Preasfinția Sa a oferit daruri tuturor femeilor prezente.

Simpozion dedicat aniversării

A doua parte a evenimentului s-a desfășurat în Sala de şedinţe „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş printr-un simpozion. Acesta a cuprins referate având ca temă implicarea femeilor ortodoxe în Primul Război Mondial și făurirea Marii Uniri.

Lucrările au fost susținute de doamnele membre ale societăților participante, fiecare arătând efortul depus de înaintașele lor în zona de unde provin.

În deschidere au luat cuvântul Părintele Episcop Lucian, primarul Felix Borcean, doamna Monica Iacobescu, preşedintele Societății Femeilor Ortodoxe, Filiala Caransebeş, precum și istoricul Constantin Brătescu.

Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeș

Începutul  acestei societăți îşi are originea în perioada premergătoare Marii Uniri de la 1918, la iniţiativa doamnei Elena de Iacobici.

Printre membrii fondatori s-au numărat episcopul Ioan Popasu, generalii Traian Doda, Theodor cavaler de Seracin, Alexandru Guran şi Mihail – cavaler de Trapşa.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente