Slujitorii Catedralei Patriarhale la Reședința Patriarhală

Preoții slujitori ai Catedralei Patriarhale din București au binevestit, astăzi, 5 ianuarie 2013, Botezul Domnului, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și au sfințit cu Aghiasmă Mare încăperile din Reședința Patriarhală.

Potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe în această zi preoții merg pe la casele credincioșilor, spre a vesti Botezul Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pentru a le binecuvânta casele, ca și pe ei înșiși, prin stropire cu Aghiasmă Mare.

După săvârșirea slujbei Aghesmei celei Mari, soborul preoților slujitori și cântăreții de la Catedrala Patriarhală a mers la Reședința Patriarhală. Acolo, au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa i-a binecuvântat pe toți cei prezenți și a vorbit, în cuvântul Său, despre importanța marelui Praznic al Botezului Domnului: „În sărbătoarea aceasta mare și sfântă a Botezului Domnului este cuprinsă întreaga vedere duhovnicească a vieții creștine. Cel ce este botezat în numele Preasfintei Treimi trebuie să fie toată viața un mărturisitor al iubirii Preasfintei Treimi. Cel ce prin Botez a intrat în Biserică trebuie să facă din toată existența lui o existență bisericească”.

De asemenea, Patriarhul României a explicat semnificația „mersului cu Botezul”: „Nu este vorba de un simplu obicei folcloric, ci este vorba de mărturisirea credinței ortodoxe în Sfânta Treime care s-a arătat la Botezul Domnului în Iordan, așa cum spune și Troparul sărbătorii, mărturisirea calității noastre de creștin. De aceea, prin această reîmprospătare a conștiinței creștine noi reînnoim bucuria de a fi iubiți de Hristos și de răspunde la iubirea Lui jertfelnică cu iubirea noastră de fidelitate. În poporul român se spune că omul sfințește locul, însă din punct de vedere bisericesc omul sfințește locul atunci când el poartă o legătură vie permanentă cu Dumnezeu Cel Unul Sfânt. De aceea, casele care se sfințesc, se sfințesc pentru a îndemna pe oameni să intensifice legătura lor cu Dumnezeu Cel Unul Sfânt”.

„Legătura dintre Botezul Domnului și Botezul creștin, al fiecăruia dintre noi atunci când am devenit creștini purtând numele lui Hristos, este foarte mult împrospătată prin această sărbătoare și prin sfințirea apei. Astfel, sfințirea caselor creștinilor înseamnă și o aducere aminte a faptului că sunt botezați și că sunt chemați să sfințească spațiul și timpul unde viețuiesc. Sfințirea casei credincioșilor are și un aspect pastoral. Oamenii se întâlnesc cu preotul venind la ei acasă, nu doar ei mergând la Biserică. Prin aceasta se arată o legătură de prețuire și o mărturie a faptului că există nu numai bucuria credincioșilor care vin la Biserică, ci și bucuria credincioșilor care primesc pe preot, pentru că primind pe preot în casa lor primesc binecuvântarea Domnului. Preotul nu dă har de la sine, ci transmite harul sfințitor, mântuitor, luminător, înnoitor și aducător de bucurie și de pace în fiecare casă care primește pe preot cu icoana Nașterii Domnului înainte de Crăciun și cu Agheasma Mare înainte de sărbătoarea Botezului Domnului. Sfințirea caselor înseamnă și alungarea duhurilor rele, schimbarea gândurilor rele în gânduri bune și spor de ajutor de la Dumnezeu pentru toată fapta cea bună”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Duminica aceasta, la sărbătoarea Botezului Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia în Catedrala patriarhală, Sfânta Liturghie, iar de la ora 12:00 va săvârși, în fața Reședinței patriarhale, Sfințirea cea Mare a Apei (aghiasma mare). Slujbele vor fi transmise în direct de TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente