Slujiri chiriarhale de sărbătoarea Sfântului Ilie în Banat

De sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent la Mănăstirea Feredeu, unde a slujit Sfânta Liturghie, PS Lucian a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Caransebeș iar PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Izvorul Miron din Românești, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Unul dintre ocrotitorii Mănăstirii Feredeu, de la poalele Dealurilor Zarandului, din Podgoria Aradului, este Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, al cărui hram îl poartă metocul așezământului monahal. Loc de pelerinaj pentru credincioșii din împrejurimi și mai de departe, mănăstirea și-a primit și în acest an cinstitorii veniți să se închine aici la ceas de sărbătoare. Încă din ajun cei prezenți au participat la programul sfintelor slujbe începănd cu Vecernia cu Litie și la slujba de Priveghere, la Taina Sfântului Maslu și la Sfânta Liturghie din noapte. În ziua praznicului, obștea monahală, în frunte cu arhimandritul Ilarion Tăucean, starețul mănăstirii, soborul preoților și diaconilor slujitori și mulțimea de pelerini au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, sosit, ca în fiecare an, pentru a oficia Sfânta Liturghie arhierească. În cuvântul de învățătură, intitulat „Puterea rugăciunii”, Înaltpreasfinția Sa a arătat că definirea rugăciunii ca înălțare a minții spre Dumnezeu găsește o ilustrare în personalitatea proorocului Ilie Tesviteanul, a cărui viață culminează cu suirea la cer „cea de foc purtătoare”, cum este numită în Sinaxar. „El stă ca pildă de comuniune cu Dumnezeu, călăuzind pe credincioși spre postul Maicii Domnului, în răstimpul căruia praznicul Schimbării la Față a Domnului îl arată stând înainte împreună cu Moise, amintind prin aceasta mărturiile mesianice ale Vechiului Testament”, a subliniat IPS Timotei. După otpustul Sfintei Liturghii credincioșii prezenți au participat la Taina Sfântului Maslu.

Starețul sfintei mănăstiri a mulțumit Întâistătătorului eparhiei pentru participarea la sărbătoarea de hram, pentru grija pe care o poartă cu consecvență așezământului monahal, al cărui ctitor Înaltpreasfinția sa este considerat, prin readucerea acestuia la existență.

Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul în Banatul Montan

Pe Muntele Semenic, PS Lucian a săvârșit Sfințirea cea mică a apei și apoi a sfințit o troiță. Aceasta se află în apropierea izvorului numit „Scăldătoarea vulturilor”, loc sfânt cu ape tămăduitoare, în care se organizau pelerinaje la care participau mai ales credincioși din Valea Almăjului. Troița a fost ridicată în apropierea unei vechi bisericuțe de lemn care a ars la sfârșitul secolului al XIX-lea. La orele serii, potrivit tradiției, Preasfințitul Lucian a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfântul Ilie de la Izvor”, Vasiova. Chiriarhul a oficiat, în altarul de vară al așezământului monahal, slujba Vecerniei cu Litie. La slujbă au participat autorități centrale și locale, precum și un număr impresionant de credincioși.

La sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, Catedrala episcopală din Caransebeș și-a cinstit ocrotitorul. Sărbătoarea a debutat cu o procesiune de la Centrul eparhial la Catedrala episcopală, iar apoi Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, diac. Mihail Constantin Călin a fost hirotonit preot pe seama paraclisului episcopal cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Caransebeș. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Catedralei mitropolitane din Timișioara.

„Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu și în acest an să ne rugăm împreună în catedrala noastră episcopală din Caransebeș la sărbătoarea celui care reprezintă în Sinaxarul Bisericii noastre Vechiul Testament, la pomenirea și cinstirea Sfântului Slăvitului Prooroc Ilie Tesviteanul, cel care nu a gustat moartea, ci s-a înălțat cu trupul la cer. Sfântul Prooroc Ilie, cel care stă de vorbă pe Muntele Taborului cu Moise, omul lui Dumnezeu, cel care stă de vorbă cu Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, transfigurat. Cu duhul și puterea lui Ilie a venit la plinirea vremii și Sfântul Prooroc Înaintemergător și Botezător Ioan și credem și mărturism că Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul va reveni pe pământ ca Înaintemergător al celei de A Doua Veniri a lui Hristos!”, a arătat Preasfințitul Lucian în cuvântul său.

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul prăznuit la Mănăstirea Românești

Numeroși credincioși bănățeni și-au îndreptat pașii spre sfânta Mănăstire Românești, cu prilejul praznicului Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul așezământului monahal de la poalele munților Poiana Ruscă. Aceștia au luat parte cu evlavie la slujbele religioase oficiate încă din ajunul sărbătorii de obștea mănăstirii, condusă de ieromonahul Nectarie Arvai. Programul religios legat de sărbătoarea sfântului a început din seara zilei de vineri, iar sâmbătă dimineața Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat Sfânta Liturghie, în foișorul de vară al mănăstirii. În cadrul slujbei, ierarhul a fost înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, de la mănăstirile și parohiile învecinate, în frunte cu pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, și ierom. Nectarie Arvai, starețul mănăstirii. În cadrul slujbei a fost hirotonit teologul Daniel Iancu, pe seama Bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt” a Parohiei Nădrag, Protopopiatul Făget. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către protosinghelul Serafim Grozăvescu de la Mănăstirea Cebza din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, iar răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. dr. Ion Alexandru Ardereanu. De asemenea, pr. Liviu Ionuț a fost hirotesit întru duhovnic pe seama Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Bucovăț, Protopopiatul Făget, iar diaconul Marian Pîrvu a primit distincția de arhidiacon pe seama Catedralei mitropolitane din Timișoara. În finalul slujbei, Preasfinția Sa a transmis obștii monahale și credincioșilor prezenți binecuvântarea și dragostea părintească a Întâistătătorului Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae, apoi, alături de soborul slujitorilor, a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii, frații și monahii trecuți la Domnul, care se odihnesc în cimitirul mănăstirii.

Comentarii Facebook


Știri recente