Slujiri chiriarhale bănățene de Crăciun

De marele praznic al Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, ierarhii bănățeni au slujit în catedralele chiriarhale înconjurați de soboare de preoți și diaconi. Pe lângă textele scrisorilor ce au fost citite în toate bisericile, ierarhii au ținut celor prezenți cuvinte de învățătură despre însemnătatea praznicului Crăciunului, informează Ziarul Lumina.

Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în cuvântul său de învățătură rostit în Catedrala arhiepiscopală din Arad, unde a slujit Sfânta Liturghie, a dezvoltat tematica Pastoralei cu titlul „Apropierea Împărăției cerurilor”, legată de pericopele sărbătorii și Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, insistând asupra legăturii pământului cu cerul, a coborârii Fiului lui Dumnezeu cu ridicarea omului, viața pământească constituind o pregătire a celei cerești.

În seara aceleiași zile, chiriarhul a participat la slujba Vecerniei în Parohia Micalaca Veche II, cu ocazia hramului bisericii noi. Răspunsurile la slujba Vecerniei au fost date de Corul mixt „Nașterea Domnului”. Chiriarhul Aradului, în cuvântul de învățătură, a dezvoltat aspecte legate de tematica amintită, prin adâncirea concepției despre spațiul și timpul pământesc, ca trecere spre nesfârșitul Împărăției cerurilor, după care a felicitat membrii formațiilor corale parohiale „Nașterea Domnului”.

În a doua zi de Crăciun sute de credincioși au participat la slujba de la Catedrala Veche „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Arad. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Timotei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Înaltpreasfinția Sa a arătat în cuvântul de învățătură că sărbătoarea Crăciunului este și a familiei creștine, a părinților și a copiilor, îndeosebi a mamelor care se jertfesc pentru formarea generațiilor viitoare. Istoria înregistrează și jertfe ale celor nevinovați, ca și pruncii din Betleem, care au fost jertfiți pentru Cel care a ridicat păcatul lumii. Maica Domnului, al cărei sobor este în ziua a doua de Crăciun, este modelul pentru familie și speranța ocrotirii acesteia, potrivit și Sfintei Evanghelii a zilei și icoanei Sfântului Împărat Constantin și a maicii sale Elena.

În cea de-a treia zi de Crăciun, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica din cartierul Traian, orașul Ineu, Protopopiatul Ineu.

Sărbătoarea Nașterii Domnului la Caransebeș

La praznicul Nașterii Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, membri ai Permanenței Consiliului eparhial. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, chiriarhul a arătat că Nașterea Domnului este o sărbătoare a bucuriei: „Suntem la praznicul Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, un praznic al bucuriei, un praznic al împlinirii, un praznic al iubirii. De aceea toate slujbele noastre și Evangheliile care s-au citit în ultimele zile ale Postului și Evanghelia care s-a citit astăzi în cadrul Sfintei Liturghii ne vorbesc despre acest eveniment întâmplat în urmă cu peste două mii de ani în cetatea Betleemului. Evanghelia care s-a citit ne vorbește despre călătoria și închinarea celor trei magi care, fiind călăuziți de o stea, au ajuns la Betleem și s-au închinat pruncului divin aducându-i ca daruri aur, smirnă și tămâie. Evanghelia care s-a citit în ajunul praznicului la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare care s-a oficiat unită cu Vecernia praznicului Nașterii Domnului, de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, cap. II, versetele 1-20, ne vorbește despre colindul îngerilor și despre vedenia, experiența mistică pe care păstorii, oamenii simpli din Betleem, au avut-o în noaptea sfântă a Crăciunului, când au văzut cu ochii cei trupești cetele îngerilor care au binevestit nașterea lui Mesia”.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Ovidiu Tinca, slujitor la Catedrala episcopală, a fost hirotesit iconom-stavrofor. La slujbă au participat autorități centrale și județene, precum și un număr însemnat de credincioși. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Catedralei „Învierea Domnului”.

În a doua zi de Crăciun, Preasfințitul Lucian, la invitația Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Drobeta-Turnu Severin. La sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, ierarhul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Reședinței episcopale din Caransebeș.

Slujba de Crăciun la Catedrala din Timișoara

Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la praznicul Nașterii Domnului, în Catedrala mitropolitană, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujba de Crăciun au participat numeroși credincioși și oficialități locale și județene.

În cadrul Sfintei Liturghii, pr. Daniel Trăilă, eclesiarhul catedralei, a citit Pastorala de Crăciun a Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, adresată clerului, cinului monahal și drept-măritorilor creștini din Eparhia Timișoarei. Cu acest prilej, chiriarhul a îndemnat credincioșii la bucurie duhovnicească și nădejde în mai bine, deoarece prezența trupească a Domnului nostru Iisus Hristos pe pământ este dovada vie și puternică a împlinirii făgăduinței lui Dumnezeu dată strămoșilor noștri, a dragostei Sale părintești și a purtării Sale de grijă față de noi oamenii.

După slujbă, clericii și credincioșii prezenți au cântat colinde în cinstea slăvitului praznic al Nașterii Domnului.

În încheiere, Preasfințitul Paisie Lugojeanul a transmis tuturor îndemnul de a cinsti așa cum se cuvine această sfântă zi, bucurându-ne de tot ceea ce Bunul Dumnezeu ne-a dăruit, însă neuitând de cei mai puțin fericiți și singuri, care au nevoie de dragostea și ajutorul nostru. Îndreptându-ne atenția spre aceștia, vom deveni și noi bine-vestitori ai bucuriei aduse în lume de Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, bucuria și mântuirea noastră.

În cea de a doua zi a marelui praznic al Nașterii Domnului, în care este sărbătorit Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu pr. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului. La slujbă au participat numeroși lugojeni, alături de autorități locale și județene. La momentul potrivit din Sfânta Liturghie foarte mulți credincioși- și copii – s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La final, Preasfințitul Paisie a transmis celor prezenți binecuvântarea și gândurile de bine ale Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Ion Vidu” al parohiei, condus de prof. Alina Bogoevici.

Comentarii Facebook


Știri recente