Slujiri arhierești și sfințiri în Transilvania

În a opta duminică după Rusalii (Înmulțirea pâinilor), prima din Postul Adormirii Maicii Domnului, ierarhii din Transilvania i-au îndemnat pe credincioși să participe intens la Sfânta Liturghie, cea mai importantă slujbă a Bisericii Ortodoxe. De asemenea, credincioșii au fost îndemnați să ofere sprijin material sau financiar persoanelor afectate de inundațiile din sudul țării, în cadrul colectei organizate de Patriarhia Română, informează „Ziarul Lumina”.

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Alături de ierarh a slujit un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile au fost date de grupul vocal „Maria”.

În această zi, în biserici și mănăstiri s-a citit pericopa evanghelică a Înmulțirii pâinilor. Cu acest prilej, cuvântul de învățătură rostit de IPS Părinte Mitropolit Andrei a făcut referire la importanța Sfintei Împărtășanii, pe care Înaltpreasfinția Sa a numit-o „ospățul credinței”, de care au parte toți cei care participă la Sfânta Liturghie, cea mai importantă slujbă a Bisericii Ortodoxe: „Liturghia este slujba slujbelor, taina tainelor, cea mai importantă celebrare din biserica noastră și ospăț al credinței. Ea a fost instituită de Domnul Iisus Hristos la Cina cea de Taină. Liturghia ne-a adunat și astăzi în catedrală, ea este centrul cultului nostru ortodox”.

Tot în cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a explicat însemnătatea Sfintei Împărtășanii pentru creștinătate: „În centrul vieții noastre bisericești arde permanent focul euharistic al jertfei celei fără de sânge, prin care natura pământească se regenerează și se convertește în natură duhovnicească. Focul euharistic e focul dragostei lui Hristos pentru făpturile Sale. Prin Sfânta Euharistie ne sfințim, ne purificăm, ne îndumnezeim”.

La finalul slujbei s-a făcut o colectă în bani pentru sinistrații din sudul țării, afectați de inundațiile din ultimele zile. IPS Părinte Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe clujeni să le fie alături semenilor greu încercați: „Facem apel pentru creștinii din România. Ați văzut câte necazuri sunt în sudul țării, de aceea, Patriarhia Română a rânduit ca în acest post să se facă o colectă. De aceea, cei care doresc să le fie aproape celor greu încercați, pot să o facă în acest post al Adormirii Maicii Domnului”.

Hram la Valea Gârbăului, Cluj

În Parohia „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” de pe Valea Gârbăului, Protopopiatul Cluj I, a fost serbat hramul sâmbătă, 2 august. Cu acest prilej, credincioșii din zonă s-au bucurat de prezența în parohie a IPS Părinte Mitropolit Andrei, care a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre viața Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, pe care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an la data de 5 august: „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este o icoană smerită și sfântă a ceea ce trebuie să devină un om care îl iubește pe Dumnezeu. A fost un tânăr foarte inteligent, a rămas orfan de mic de ambii părinți, l-a crescut bunica sa Maria, a făcut liceul, și după liceu toată lumea se aștepta să îmbrățișeze o carieră universitară. N-a făcut lucrul acesta, ci în 1933, s-a călugărit la Mănăstirea Neamț. A fost călugăr la Mănăstirea „Sfântul Sava” vreo zece ani, după aceea stareț la Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” de lângă Iordan, și apoi multă vreme s-a nevoit în Peștera „Sfinții Ioachim și Ana” de lângă Mănăstirea Hozeva. În 1960, Dumnezeu l-a chemat la Sine. Moaștele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul au fost descoperite 20 de ani mai târziu. Trupul său este întreg, ca și atunci când a fost înmormântat”.

La finalul slujbei, delegația de la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în frunte cu IPS Părinte Mitropolit Andrei, a vizitat șantierul bisericii parohiale, aflată în construcție. În prezent se zidesc pereții locașului de cult, iar slujbele sunt oficiate la demisolul special amenajat. Parohia „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” de pe Valea Gârbăului a fost înființată în urmă cu trei ani.

Sfințire la Poiana Sohodol, Alba

În Duminica a opta după Rusalii, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Înălțarea Domnului” din localitatea Poiana Sohodol, județul Alba, prilej cu care a resfințit biserica acestei vetre monahale. După ce ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de resfințire a sfântului locaș, a urmat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

În cuvântul de învățătură, IPS Arhiepiscop Irineu a explicat credincioșilor care este legătura dintre pâinile înmulțite de Domnul Iisus Hristos și Sfânta Euharistie și care sunt efectele ei minunate în viața oamenilor care o primesc. De asemenea, i-a încurajat pe cei prezenți să nu își piardă niciodată nădejdea, deoarece întotdeauna când apelează la ajutorul lui Hristos, puținul fiecăruia se înmulțește și devine belșug.

Schitul din comuna Sohodol, județul Alba, din Munții Apuseni, este așezat 13 kilometri sud-vest de orașul Câmpeni. Biserica are o frescă realizată de maestrul Mihai Moroșan între anii 1966-1972. În ultimii ani, biserica a îmbrăcat o haină nouă, prin ample lucrări de reabilitare și înfrumusețare.

Slujiri arhierești în Hunedoara

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Parohia Săliște, Protopopiatul Brad.

Ierarhul a binecuvântat și lucrările ce s-au făcut la biserica cu hramul „Bunavestireââ și a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Adrian Emil Jurca, pe seama bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriilââ din Parohia Grid, Protopopiatul Orăștie. La finalul slujbei, PS Episcop Gurie a acordat gramate de mulțumire tuturor celor implicați în lucrările de restaurare a sfântului locaș.

Sâmbătă, 2 august, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolaeââ din Deva. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit celor prezenți despre misiunea preotului și a familiei sale în parohie.

PS Vasile Someșanul la Bistrița

Persoanele vârstnice de la Așezământul „Sfântul Vasile cel Mare” din Bistrița au fost vizitate în duminica a 8-a după Rusalii de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Din sobor au făcut parte protopopul Alexandru Vidican și arhidiaconul Vartolomeu de la Constanța, cu aprobarea Înaltprasfințitului Arhiepiscop Teodosie, după cum a precizat părintele Sorinel Moldovan de la Așezământul „Sfântul Vasile cel Mare” din Bistrița.

PS Vasile Someșanul a vorbit beneficiarilor centrului de la Bistrița despre importanța participării la Sfânta Liturghie: „Sfânta Liturghie este cea mai importantă dintre slujbele Sfintei noastre Biserici, pentru că ea ne susține viața noastră sufletească și nu ne lasă să ne înstrăinăm de Acela care ne spune: Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua de apoi (Ioan 6, 54)”. De asemenea, ierarhul a acordat două diplome de „Aleasă cinstire” pentru doi credincioși care s-au implicat în buna desfășurare a activităților de la așezământul de vârstnici sfințit în urmă cu 13 ani.

Duminică, de la ora 16:00, PS Vasile Someșanul a săvârșit Paraclisul Maicii Domnului în filia Jelna, a Parohiei Ghinda din Protopopiatul Bistrița, apoi a binecuvântat noua biserică pentru a se putea sluji înăuntru.

Slujiri în Maramureș și Sătmar

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a oficiat duminică Sfânta Liturghie în Parohia Firiza, Protopopiatul Baia Mare. Sâmbătă, 2 august, ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare pentru lucrările ce s-au făcut la biserica veche din Parohia Petin, Protopopiatul Satu Mare, apoi a oficiat Sfânta Liturghie. După slujbă, PS Iustin Sigheteanul a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică de zid cu hramurile „Sfântul Mucenic și Arhidiacon Ștefan” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”.

Parohul Claudiu Boldan, în semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară și edilitar-gospodarească, a primit rangul de sachelar, iar binefăcătorii au primit diplome de vrednicie.

Comentarii Facebook


Știri recente