Slujiri arhierești și concert de colinde la Macea, în Arhiepiscopia Aradului

Duminica a XXVIII-a după Rusalii, a Sfinților Strămoși după Trup ai Domnului (11 decembrie 2011) a constituit o zi de mare sărbătoare pentru credincioșii din Macea, din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, după cum ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, la acest eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a fost însoțit de Părintele Ioan Bun și de corul credincioșilor din Micherechi (Ungaria), dirijat de Domnul Profesor Ovidiu Boar din Arad. Corul „Armonia”, al Catedralei Vechi din Arad, precum și corul bărbătesc și corul mixt, ambele din Macea, în strădania lor de însușire a muzicii bisericești din Banat, se află, de asemenea, sub îndrumarea Dirijorului Ovidiu Boar.

Sărbătoarea a început prin Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, în fruntea unui sobor de clerici, format din Părinții Tudor Budeanu și Gheorghe Morar, din Macea, Părintele Ilie Nădăban din Curtici, Florin Ardăuan din Roșia (toate din Arhiepiscopia Aradului), Părintele Ioan Bun, de la Parohia Micherechi (din Ungaria) și Arhidiaconul Claudiu, de la Catedrala Episcopală din Giula, în prezența unui mare număr de credincioși, între care s-au numărat mulți copii și tineri, care la vremea cuvenită s-au cuminecat cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de corurile reunite, ale credincioșilor din Macea și din Micherechi.

În după amiaza aceleași zile, după cum era dinainte programat, la sărbătoarea măcenilor a sosit și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, Chiriarhul locului, care a fost însoțit de Părintele Ic. Stavr. Nicu Breda, Protopopul Aradului și Părintele Arhid. Tiberiu Ardelean, Profesor de Muzică al Seminarului Teologic Ortodox din Arad. Cei doi ierarhi, împreună cu un mare sobor de preoți și diaconi și în prezența a foarte mulți credincioși au săvârșit rânduiala sfințirii bisericii prin stropire cu apă sfințită, în urma executării unor ample lucrări de restaurare care au avut loc la biserica din Macea (schimbarea ușilor și ferestrelor, tencuirea exteriorului, revopsirea tablei de pe acoperiș și turlă și altele) și slujba vecerniei. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei le-a tâlcuit numeroșilor credincioși, care au venit să îl întâmpine, importanța acestui eveniment și i-a felicitat pentru purtarea de grijă pe care au dovedit-o față de locașul de cult și pentru lucrările efectuate.

La Căminul Cultural din localitate a avut loc ultimul eveniment important al acestei zile de praznic, premergătoare și prevestitoare a Sărbătorii Nașterii Domnului, și anume cea de a 9-a ediție a Festivalului de colinde pe care măcenii îl organizează anual. Formațiile care au adus din nou colindul sfânt și bun în inimile spectatorilor care au umplut sala, au fost atât din Macea (corul copiilor de la grădiniță și școala generală, cele două coruri ale credincioșilor ortodocși: corul bărbătesc și corul mixt, dar și coruri ale celorlalte culte creștine din localitate) cât și din alte părți (corul „Armonia”, de la Catedrala Veche din Arad, corul Parohiei Ortodoxe din Aradul Nou, corul credincioșilor din Micherechi, corul bisericii din Sânmartin și cel al bisericii din Șepreuș).

Sărbătoarea de la Macea a fost cel dintâi prilej al corului credincioșilor ortodocși români din Micherechi de a putea participa la o manifestare bisericească în România, de la data înființării sale, la începutul anului 2011 și până în prezent, lucru care le-a adus în suflete bucuria comuniunii frățești, rezultată și din preocuparea comună și sacră în același timp, de însușire a muzicii bisericești, sub bagheta aceluiași dirijor, Domnul Profesor Ovidiu Boar din Arad, dar și un binemeritat rod al muncii lor merituoase și deosebit de importante, atât pentru menținerea identității naționale și spirituale, cât și pentru revigorarea vieții bisericești din parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente