Slujiri arhierești în Postul Adormirii Maicii Domnului

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat, sâmbătă, 10 august 2013, o vizită pastorală în Filia Calina, Parohia Secășeni din Protopopiatul Reșița. Cu acest prilej ierarhul înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica monument istoric cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, după cum a precizat Darius Herea. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit diacon, tânărul teolog Emanuel Veverița. La slujbă au participat autorități locale precum și un număr mare de credincioși.

Biserica de lemn din Calina, a fost construită în jurul anului 1780. Aceasta a fost construită inițial la Ciudanovița de acolo a fost dusă la Greoni, pentru ca, în 1780, să ajungă la Calina. În biserica din Calina se păstrează câteva icoane pictate pe lemn din secolul al XVIII-lea și câteva icoane pictate pe tablă.. Sistemul constructiv folosit pentru edificarea bisericii, întâlnit și la alte biserici bănățene este cunoscut sub numele de „Fachwerk” (sistemul în paiantă, sau în grai popular sistemul „în căței”). Biserica din Calina este declarat monument istoric și este un locaș bisericesc reprezentativ pentru Episcopia Caransebeșului.

În Banatul Montan se găsesc doar două biserici din lemn, monument istoric, care vorbesc despre autenticitatea și particularitatea ortodoxiei din Banat. Aceste biserici sunt înscrise în lista bisericilor monument istoric, aparținând patrimoniului național.

În cursul serii, Chiriarhul înconjurat de un sobor de preoți a sfințit o troiță aflată la hotarul județelor Caraș-Severin, în dreptul localității Comorâște. Crucea a fost ridicată prin contribuția Consiliului Local al comunei Comorâște precum și a domnului primar Ioan Stoia. Cei care s-au implicat în ridicarea troiței au primit din partea Ierarhului acte de cinstire. Este a opta troiță, din cele douăsprezece programate pentru anul acesta, sfințită și binecuvântată de chiriarhul locului. La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși.

În Duminica a VII-a după Rusalii, Preasfințitul Lucian s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Slatina Nera, Protopopiatul Moldova. Cu acest prilej, Ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

În virtutea bunei colaborări între Episcopia Caransebeșului și Episcopia Daciei Felix, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot, pe diaconul Emanuel Veverița, pe seama parohiei ortodoxe românești Doloave, Protopopiatul Panciovei din cadrul Episcopiei Daciei Felix. La slujbă au participat autorități locale alături de număr însemnat de credincioși. La final Chiriarhul a oferit acte de cinstire corului bisericii și binefăcătorilor bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente