Slujiri arhierești în orașul Băile Herculane

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului va resfinți biserica cu hramul „Schimbarea la Față” din orașul-stațiune Băile Herculane, după care va săvârși Sfânta Liturghie înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Biserica cu hramul „Schimbarea la Față” a fost construită în anul 1864, iar ultima perioadă a suferit lucrări de extindere precum și ample lucrări de renovare și înfrumusețare.

La praznicul „Nașterii Maicii Domnului”, Mănăstirea Băile Herculane își va sărbători hramul. Sfânta Liturghie din ziua praznicului va fi oficiată de către Preasfințitul Lucian, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi într-un foișor special amenajat lângă troița din centrul orașului.

Așezământul monahal din cunoscuta stațiune Băile Herculane a apărut la inițiativa ÎPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la vremea respectivă fiind episcop al Caransebeșului, care a dorit să pună în valoare Vila Doboșanu, donată în anul 1925 Episcopiei Caransebeșului și luată abuziv în anul 1948 de regimul comunist. Odată cu trecerea anilor așezământul monahal-social a primit contur, având în componență paraclis, trapeză, chilii și camere de oaspeți. În anul 2007, la propunerea Preasfințitului Părinte Lucian, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a ridicat așezământul la rang de mănăstire, împodobindu-se astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeșului. Între lucrările de amenajare executate recent s-a aflat și refacerea Sfintei Mese, sfințită de Preasfințitul Lucian la data de 4 decembrie 2010, ocazie cu care mănăstirea a primit și al doilea hram: „Sf. M. Mc. Varvara”.

(Articol realizat de Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…