Slujiri arhierești în Duminica Tuturor Sfinților

În Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinților, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Șimand, Protopopiatul Arad, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Mănăstirea Piatra Scrisă, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Parohia Timișoara-Calea Lugojului, Protopopiatul Timișoara II, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii din Parohia Șimand, Protopopiatul Arad, s-au bucurat duminică de prezența Întâistătătorului Eparhiei Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei. Aici, chiriarhul a fost întâmpinat de numeroși enoriași, în frunte cu cei trei slujitori ai parohiei, pr. Leonte Para, pr. Ioan Varga și pr. Gabriel Gosta, parohul bisericii. Cu această ocazie, chiriarhul a rostit în cadrul Sfintei Liturghii cuvântul de învățătură cu titlul: „Mărturisire și mărturie”, legând însemnătatea Duminicii Tuturor Sfinților de împărțirea anului bisericesc potrivit calendarului ca unul care măsoară timpul și spațiul vieții creștine. Astfel, împărțirea acestuia corespunde întreitei misiuni a Mântuitorului și totodată a misiunii Bisericii întemeiată la Rusalii, concentrându-se în mărturisirea credinței adevărate pentru care avem întărire atâtea mărturii ale Sfintei Scripturi și Sfintei Tradiții și care garantează dobândirea făgăduințelor sfinte privind moștenirea Împărăției lui Dumnezeu în comuniune cu semenii și oglindind legătura însăși a Bisericii luptătoare cu cea triumfătoare”, a spus chiriarhul. La vremea potrivită, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit hirotonia întru diacon a tânărului teolog Ștefan Groza. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei condus de prof. Carmen Gosta. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Timotei i-a înmânat părintelui Leonte Para un Hrisov de mulțumire și de recunoaștere a bogatei activități și a meritelor din cei 46 de ani de activitate în slujirea lui Dumnezeu, a Bisericii și a păstoriților săi. După slujbă, credincioși, în frunte cu ierarhul, dar și cu reprezentanții autorităților locale, județene și centrale prezente la acest eveniment, s-au deplasat în cimitirul ortodox din Șimandul de Sus pentru a lua parte la sfințirea unei capele mortuare.

Mănăstirea Piatra Scrisă și-a sărbătorit hramul

Tot duminică, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat la hramul Mănăstirii Piatra Scrisă. Sărbătoarea a început cu sfințirea troiței ridicate la intrarea în bisericuța veche a mănăstirii, după care soborul slujitor dimpreună cu credincioșii prezenți au urcat în procesiune la altarul de vară unde Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr mare de credincioși din întreg Banatul Montan. La final, ierarhul i-a acordat domnului Ioan Vetreș Ordinul eparhial Diploma de onoare „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, pentru sprijinul substanțial acordat mănăstirii la lucrările de reabilitare și înfrumusețare a așezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. „Atunci când venim la această mănăstire, mai ales la hram, se cuvine să mergem și să ne închinăm în biserica cea veche, unde pe stâncă este icoana Preasfintei Treimi și să spunem o rugăciune, smerindu-ne în fața Tronului lui Dumnezeu, recunoscându-ne starea de păcătoșenie și să ne rugăm pentru sănătatea sufletească și trupească”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian în cuvântul de învățătură adresat credincioșilor. O primă mențiune documentară despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. În anul 1929 familia Ana și Vasile Dragomir din Slatina Mică a ridicat o capelă, în amintirea unicei lor fiice care a decedat, și probabil că icoana exista atunci, dacă a dat denumirea locului. În anul 1930, Episcopia Caransebeșului a venit în ajutorul mănăstirii, construindu-i o casă cu etaj pentru personalul monahal și o clopotniță, astfel luând naștere așezarea monahală numită „Schitul de la Piatra Scrisă”. După anul 1990, s-au făcut și alte lucrări la această mănăstire: s-a refăcut capela, s-a construit un altar de vară pe dealul din apropiere, iar din cauza poziționării la marginea drumului european s-au amenajat în vecinătatea altarului de vară un nou corp monahal și o nouă biserică în stil bizantin.

Slujire arhierească în Parohia Timișoara-Calea Lugojului

În Duminica Tuturor Sfinților, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Timișoara-Calea Lugojului, Protopopiatul Timișoara II. Aici a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială care și-a serbat cu această ocazie cel de-al doilea hram. Din soborul slujitorilor au făcut parte preoți și diaconi de la Catedrala mitropolitană și clericii parohiei, în frunte cu pr. paroh Mircea Toie. În finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a binecuvântat prinoasele, darurile de bucate aduse în cinstea slăvitului praznic. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre semnificația pomenirii tuturor sfinților în prima duminică după Rusalii, arătând că aceștia au semănat semințele dreptei credințe în lumea întreagă, prin viața și lucrarea lor mărturisitoare, sporind și înmulțind Biserica lui Hristos. În încheiere, ierarhul a adresat enoriașilor și slujitorilor parohiei un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, precum și îndemnul de a sluji în continuare cu aceeași râvnă și dragoste lui Dumnezeu și semenilor. La rândul său, pr. paroh Mircea Toie a mulțumit Preasfințitului Părinte Paisie, evidențiind că bucuria prăznuirii celui de-al doilea hram al bisericii a fost încununată de prezența Preasfinției Sale în mijlocul enoriașilor și al slujitorilor acestei parohii, bucurie izvorâtă din dragostea față de acești bineplăcuți ai lui Dumnezeu, ce ne stau înainte drept modele de slujire și viețuire autentică. La ieșirea din sfântul lăcaș, credincioșii au primit prin purtarea de grijă a parohiei pachete cu prinoase, aduse spre cinstirea și pomenirea tuturor sfinților.

Comentarii Facebook


Știri recente