Slujirea arhierească la Mănăstirea Albac din protopopiatul Câmpeni

Duminică, 20 iulie, când prăznuim pe Sfântul Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul, Biserica Ortodoxă se va afla în a șasea duminică după Rusalii. Pericopa evanghelică de la Matei, cap 9, 1-8, rânduită să se citească la Sfânta Liturghie, prezintă vindecarea Slăbănogului din Capernaum.

După cum aflăm de la reintregirea.ro, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această Duminică a Octoihului, care coincide cu sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Albac, unde este stareță Maica Stavrofora Ioanichia Gligor, iar duhovnic este Părintele Dionisie Ignat. Înaltpreasfinția Sa va oficia Sfânta Liturghie și va rosti cuvântul de învățătură cu ocazia sărbătoririi hramului locașului de închinare al acestei vetre monahale.

Părintele Dionisie Ignat, duhovnicul mănăstirii „Sfântul Ilie” a prezentat un scurt istoric și programul slujbelor:

„Așezat într-un cadru pitoresc, pe valea Arieșului mare, mănăstirea „Sfântul Ilie” din localitatea Albac este materializarea credinței acestor oameni din Țara Moților. Începutul lucrărilor l-au făcut frații Irineu și Vasile Toader, fii ai satului Albac și viețuitori ai schitului Crasna din județul Prahova, care au ridicat biserica de lemn până la acoperiș, undeva pe un deal la marginea satului Albac. Din pricina locului greu accesibil s-a ales un alt loc, lângă DN 75, donat de fostul primar din localitatea Albac timp de 18 ani, domnul Pleșa Gheorghe și soția lui Maria. Între anii 1992-1999 s-a slujit sporadic, într-un altar improvizat iar în 1994 s-a nivelat terenul, în 1997 s-a turnat fundația pentru biserică. În 1998 s-a coborât lemnul de la fosta locație la actuala așezare a mănăstirii și din aprilie 1999 s-a așezat aici părintele Dionisie Ignat, care a fost paroh în satul Lăzești, în apropiere, împreună cu patru măicuțe venite de la mănăstirea Clocociov, județul Olt. Așa au început lucrările de construcție precum și viața duhovnicească și viața liturgică totodată.

În anul 2000 s-a terminat primul corp de chilii și biserica din lemn, împodobită în anul 2002 cu pictură în tehnica fresco pe lemn, de către zugravul iconar Adrian Pancu din Târgoviște, care de 2 ani a trecut la Domnul. Până în anul 2004 se finalizează lucrările la celelalte clădiri și anexe iar in 20 iulie 2005 are loc slujba de sfințire. Bineînțeles că istoria văzută este destul de scurtă și neînsemnată de multe ori, dar cea nevazută, eforturile, lacrimile care s-au vărsat pentru ca locul acesta și mănăstirea să ia ființă este mult mai lungă această istorie și mai adâncă și mai greu de înțeles și această istorie nevăzută reprezintă poate chinurile și bucuria nașterii în duh a unui om, a unei familii, a unui neam și de ce nu a fiilor lui Dumnezeu. De aceea și în anul acesta în ziua de 20 iulie avem binecuvântarea să slujim în acest loc binecuvântat de la Albac, în mănăstirea închinată Sfântului Prooroc Ilie pe care îl prăznuim și unde așteptăm binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfințitului părintelui nostru Irineu de la Alba Iulia, care va fi întâmpinat în ziua de 20 iulie la ora 9,30, de un sobor de preoți, la ora 10 începe slujba Dumnezeieștii Liturghii”.

Așteptăm cu bucurie vizita Înaltpreasfințitului și binecuvântarea lui precum și pe toți cei ce doresc să vină să fie părtași la binecuvântarea revărsată asupra Mănăstirii noastre de către Dumnezeu și Prorocul Ilie și totodată Dumnezeu vă așteaptă și la Albac și pretutindeni să faceți această istorie nevăzută să intrați în istorie și să deveniți istorie prin sfințirea vieții. Vă așteptăm cu drag la hramul Mănăstirii Sfântul Ilie din localitatea Albac.”

Comentarii Facebook


Știri recente