Slujire chiriarhală la Mănăstirea Nera

În cea de-a treia dumincă a Postului Mare, închinată cinstirii Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Nera din județul Caraș-Severin, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea și Darius Herea. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat cu aghiasmă noul paraclis al așezământului, închinat Buneivestiri, dar și celelalte paraclise din incintă, închinate Sfântului Ierarh Nicolae și Sfântului Ioan Rusul. În continuare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit pe diaconul Cristian Petru Maidan întru preot pe seama Parohiei Târnova din Protopopiatul Reșița și întru diacon pe tânărul teolog Alexandru Rogobete. La slujbă au participat, alături de soborul de maici și surori, autorități locale, dar și un număr mare de credincioși, care s-au împărtășit cu Dumnezeieștile Taine.

La ceas de seară, Chiriarhul caransebeșean a oficiat slujba tunderii în monahism pentru patru maici și slujba rasoforiei pentru trei surori, toate din obștea monahală a Mănăstirii Nera.

În aceeași zi, ierarhul, însoțit de dr. Pavel Chirilă, a vizitat șantierul viitoarei Clinici Nera, primul așezământ de recuperare oncologică din România, care va incorpora și un centru de cercetare. Acesta se va îngriji de tratamentul bolnavilor de cancer în stadii inițiale: aflarea veștii, debutul bolii, depistarea precoce. Pacienții vor beneficia de o cură de 14 zile, pe durata căruia li se vor asigura servicii de psihoterapie, fizioterapie, kinetoterapie, dietoterapie, educare pentru menținerea unui stil corect de viață. Întrucât cercetarea este unul dintre principalele scopuri ale înființării centrului, acesta va include un departament axat pe evaluarea metodelor de recuperare, dar și unul dedicat depistării precoce a cancerului.

Amplasată în Valea Nerei, într-o zonă ferită de poluare și organizată ca o structură de tip sanatorial, viitoarei clinici i s-a pus piatra de temelie de către Preasfințitul Părinte Lucian în 25 septembrie 2012, fiind programată să își deschidă porțile la finalul primului trimestru din 2014. Clinica Nera este construită printr-un proiect co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de aproximativ 4,5 milioane de euro, 70% din această sumă fiind asigurată de fondurile europene, iar restul prin contribuție locală și voluntară.

Comentarii Facebook


Știri recente