Slujire arhierească și zi de sărbătoare pentru credincioșii ortodocși români din Chtighaz – Ungaria

Duminica a XXV-a după Rusalii și Praznicul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului (13 noiembrie 2011), a fost zi de mare sărbătoare pentru credincioșii ortodocși români din Chitighaz, a căror biserică este închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Astfel, în prezența a aproximativ două sute de credincioși, din Ungaria (de la parohia Chitighaz, dar și de la alte parohii, ca de pildă parohia Otlaca Pustă) și din România (din Arad, de la parohia Șega 1 și de la Spitalul Municipal și Clinica de boli pulmonare, dar și de la parohia din Vladimirescu, din Arhiepiscopia Aradului, de unde provine și Părintele Florin Olteanu, Preotul Paroh de la Chitighaz) și în fruntea unui frumos sobor de clerici, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, în cadrul căreia au fost cinstiți în mod deosebit, în prima duminică după sărbătoarea închinată lor, Sfinții Ocrotitori ai acestui sfânt locaș de cult, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Din soborul slujitor, pe lângă Preotul Paroh Florin Olteanu, au mai făcut parte Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și Parohul de la Otlaca Pustă, Părintele Aurel Becan, Protopopul Seghedinului, Părintele Prof. Dr. Constantin Rus, Pr. Alexandru Petrușe și Pr. Aurel Bonchiș, toți trei de la parohia Șega 1, Pr. Ionuț Teodor Negrău de la parohia Săcal (Körösszakál), din Ungaria și Arhidiaconul Claudiu, de la Catedrala Episcopală din Giula. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date cu măiestrie, sensibilitate și profesionalism de corul credincioșilor de la parohia Șega 1, din Arad, condus de Domnul Profesor Gheorghe Flueraș, care prin cântarea corală au sporit în mod deosebit atmosfera de sărbătoare a evenimentului de la Chitighaz.

Pe durata întregii slujbe, alături de credincioși au fost prezente și mai multe autorități, de la nivel central și local: Excelența Sa, Domnul Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, aflat pentru prima dată în mod oficial în mijlocul comunității românești din Ungaria, la un moment liturgic, după preluarea noului său mandat de șef al misiunii diplomatice române din Ungaria, soția sa, Doamna Cristina Micula, Domnul Călin Cămărășan, Consulul General al României la Giula, Domnul Lucian Casone, Secretar 1 al Ambasadei României la Budapesta, Doamna Kalcso Maria (Kalcsó Istvánné Gyuricska Mária), Primarul Chitighazului, Domnul Alexandru Fina, Consilier al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și Președinte al Comisiei pentru Naționalități a AȚRU, Domnul Petru Sălăjan, Președintele Autoguvernării Minoritare Românești din Chitighaz și alte oficialități, atât din Ungaria, cât și din România. Din partea membrilor corului, dar și a credincioșilor din Vladimirescu, au fost oferite pentru biserica românească din Chitighaz mai multe icoane.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, care la finalul acestei frumoase zile de sărbătoare pentru credincioșii prezenți, a săvârșit, împreună cu Părintele Paroh Florin Olteanu și Taina Sfântului Botez, pentru copila Faragó Titanella, din Chitighaz.

Evenimentul de la Chtighaz s-a finalizat prin tradiționala agapă creștină, la care au fost invitați toți credincioșii de la biserică și care a fost oferită prin sprijinul Autoguvernării Minoritare Românești și al Primăriei din Chitighaz, al AȚRU și al altor persoane care au dorit să contribuie la reușita acestei sărbători.

Comentarii Facebook


Știri recente