Slujire arhierească și alte evenimente, în prag de Crăciun, la Apateu, Ungaria

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după Trup ai Domnului, 21 decembrie 2014), la biserica ortodoxă românească din Apateu (Körösszegapáti) din județul Bihorul Unguresc (Hajdu Bihar), închinată Sfântului Ierarh Nicolae și aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, a fost zi de mare sărbătoare.

Alături de credincioșii apateni, păstoriți cu vrednicie și dăruire de Părintele Paroh Origen Sabău, Consilierul Cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în această duminică, având binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-au alăturat în duh de rugăciune și de sărbătoare, Părintele Teodor Cristea, dimpreună cu corul Catedralei Vechi din Oradea, numită și „Biserica cu Lună”, care este înfrățită cu biserica din Apateu, începând din anul 2010. Au fost prezenți, de asemenea și alți credincioși din Oradea, sau din Ungaria, precum și oficialități, între care menționăm pe Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu cei doi clerici menționați și cu cei doi Diaconi, de la Catedrala Episcopală din Giula, iar răspunsurile la strană au fost date cu mult talent și profesionalism de corul orădean, condus de Domnul Lazăr Valentin, Profesor la Facultatea de Muzică din Oradea.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a fi prezent la slujire în biserica din Apateu, care pe de o parte, îl cinstește în acest fel pe Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Duhovnicesc al acestui Sfânt locaș de cult, al Catedralei Episcopale din Giula și al altor biserici aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, iar pe de altă parte, prin Sfânta Liturghie și cântările atât de frumos prezentate de corul orădean, a avut loc și o pregustare a Praznicului Nașterii Domnului, în Duminica ce îl precede. Totodată, i-a îndemnat pe toți credincioșii să se bucure în chip deplin de această Sărbătoare Împărătească și de toate darurile pe care le-a adus în lume Nașterea Domnului.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și slujba parastasului de 6 săptămâni de la trecerea la cele veșnice a credinciosului Torjo Gheorghe, iar corul din Oradea, la care s-au adăugat și renumiții soliști de operă Florina și Florin Mariș Hinsu, Profesori la Facultatea de Muzică din Oradea, au prezentat credincioșilor participanți și un minunat concert de colinde, care a încântat și a bucurat inimile tuturor. Oaspeții au fost poftiți, de asemenea, la o agapă frățească, oferită din partea Parohiei și cu sprijinul Asociației pentru Cultură, Spiritualitate și Dezvoltarea Relațiilor Transfrontaliere, din Oradea, condusă de Părintele Origen Sabău.

În prezent, biserica din Apateu se află și într-un amplu proces de restaurare exterioară, printr-un proiect european trasfrontalier destinat dezvoltării turismului religios, intitulat „Bridges” (Punți spirituale), în care sunt implicate 3 biserici din Ungaria și 3 din România, între care se numără și Catedrala Veche din Oradea, iar în apropierea casei parohiale din Apateu va fi, de asemenea, amenajat și un foarte frumos parc dendrologic, cu specii de arbori din Campia Panonică, printr-un alt proiect european transfrontalier, în care Parohia din Apateu este parteneră cu Primăria din Oradea.

În această perioadă, după cum aflăm de la Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, la Apateu, au mai avut loc și alte manifestări dedicate apropierii Crăciunului.

Astfel, cu o seară înainte (sâmbătă, 20 decembrie 2014) în biserica românească din Apateu s-a desfășurat o sărbătoare a satului, cuprinzând concerte de colinde oferite de către ortodocși și celelalte culte creștine din localitate (reformați și baptiști), precum și o agapă comună, prin sprijinul Parohiei și al Autoguvernării Românești Locale din Apateu.

Iar în data de 19 decembrie 2014, printr-o frumoasă și inedită colaborare între Autoguvernarea Românească Locală din Apateu, condusă de Părintele Origen Sabău, Teatrul „Regina Maria”, din Oradea, condus de Domnul Director Daniel Vulcu și Teatrul pentru copiii și tineret „Arcadia”, tot din Oradea, reprezentat prin Domnul Director Artistic Florin Silaghi, pe scena Căminului Cultural din Apateu, o trupă de actori din Oradea a prezentat spectacolul de păpuși intitulat „Capra cu 3 iezi”, care a deschis de fapt serbarea de Crăciun pregătită de eleviii Școlii Generale din Apateu și a avut un mare succes în rândul copiilor și al tuturor spectatorilor. Școala din Apateu, având un efectiv de 96 de elevi, se află sub conducerea Doamnei Director Vad Erzsebet, iar la manifestare a participat și Doamna Viceprimar Pintea Edith.

Specatacolul de teatru a fost darul de Crăciun oferit copiilor din Apateu, de către Parohia Românească și cele două Teatre din Oradea.

Tot la Apateu, în Ajunul Crăciunului, potrivit tradiției de mai mulți ani, un grup de elevi va prezenta credincioșilor o seară de colinde și tradiții românești (șezătoare), după care atât copiii, cât și credincioșii vor primi daruri de Crăciun din partea Parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente