Slujire arhierească la Schitul Augustin, jud. Braşov

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat sâmbătă, 11 iunie 2016, Sfânta Liturghie în altarul de vară al schitului din apropierea localității Augustin, județul Brașov, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

Din soborul slujitor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Macarie Țuțul, duhovnici și ieromonahi de la așezăminte monahale din eparhie, precum și slujitori ai sfintelor altare de la parohiile apropiate.

Schitul Augustin este un loc de rugăciune pe care a rânduit Dumnezeu să-l instituim aici, într-un loc unde a lipsit viața monahală. Înălțarea Domnului este praznicul ocrotitor al schitului pentru că este cel mai potrivit hram pentru acest loc binecuvântat, aflat la înălțime, pe un deal de unde se poate privi frumusețea împrejurimilor, exprimând înălțimea spirituală la care sunt chemați credincioșii prin rugăciunile acestor nevoitori. Sunt puțini, dar vrednici și râvnitori, încercând să țină flacăra credinței și a rugăciunii, atrăgând brașoveni și alți oameni dimprejur. Unii vin permanent, devenind ctitori și binefăcători, alții vin în duminici sau la praznice și hram. De aceea am ținut să prelungim hramul în această perioadă de după prăznuire a Înălțării Domnului. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe acești nevoitori și să primească truda și jertfa lor și mai ales rugăciunea lor pentru binele tuturor credincioșilor din localitățile apropiate, pentru binele Bisericii și a neamului noastre, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Răzvan Hașcău a fost hirotonit diacon.

O veche vatră monahală

Schitul Augustin este situat pe “Dealul Mănăstirii”, un loc aflat la granița dintre județele Brașov și Covasna, unde a existat cu secole în urmă un așezământ monahal, distrus la 1762, de generalul Bucov.

Ne bucurăm că ne-a ajutat Dumnezeu să ajungem și anul acesta să sărbătorim hramul acestui schit aici, pe dealul acesta binecuvântat de Dumnezeu și sfințit prin rugăciunile părinților care s-au nevoit aici în urmă cu sute de ani. Aici a existat o mănăstire care a funcționat până în jurul anului1760 și care a fost dărâmat de stăpânirea din acea vreme din Transilvania. Dar cu voia lui Dumnezeu, pentru locul acesta și pentru cei care au viețuit și viețuiesc aici și pentru credincioșii din apropierea acestei mănăstiri s-a reînființat în 2007, cu rânduiala lui Dumnezeu arătată prin oameni iubitori de Dumnezeu, de Biserică, de credință și de neam”, a spus duhovnicul schitului, protosinghelul Iosif Bozga.

La final, credincioșii au adus cinstire moaştelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

 

Comentarii Facebook


Știri recente