Slujire Arhierească la Săcal (Ungaria), în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (6 martie 2016), a lăsatului sec de carne, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Săcal (Körösszakál) – Ungaria, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat mulțumirea sufletească de a se reîntâlni cu credincioșii săcăleni și a explicat textul evanghelic de la Sfânta Liturghie, care ne îndeamnă să luam aminte la scopurile importante ale vieții pe care ne-a dăruit-o Bunul Dumnezeu și care trebuie încununată de dreapta-credință și de fapte bune, de milostenie, față de trebuințele fraților noștri aflați în nevoi, care sunt asumați de Mântuitorul Iisus Hristos în calitate de „frați mai mici ai Săi”, pentru a putea dobândi și noi, prin harul lui Dumnezeu și împreună-lucrarea noastră, Împărăția Cerurilor și viața cea veșnică.

La final, Ierarhul a oficiat şi Slujba Parastasului pentru odihna sufletelor tuturor celor trecuți la cele veșnice, deoarece cu o zi înainte a fost Sâmbăta morților (Moșii de iarnă). La Sfânta Liturghie, alături de credincioșii din Săcal, au luat parte și credincioși din localități apropiate, din Ungaria (precum Biharugra sau Komádi), dar și din România, de la Oradea.

***

Parohia Săcal face parte din Protopopiatul Dobrițân (Debrecen). Biserica din zid a satului, construită pe locul unei biserici mai vechi, din lemn, datează din anul 1788, iar mai târziu, în anul 1837, i-a fost adăugată o turlă. Aici se săvârșesc în fiecare duminică și sărbătoare slujbe în limba română, pentru credincioșii comunei.

Comentarii Facebook


Știri recente