Slujire arhierească la Reghin

Duminică, 19 ianuarie, când facem pomenirea Sfântului Cuvios Macarie Egipteanul, Biserica Ortodoxă se afla în cea de a XXIX-a duminică după Rusalii. Înaltpreasfintitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această duminică din perioada Octoihului în mijlocul credincioșilor din Reghin. Înaltpreasfinția Sa va sluji Sfânta Liturghie și va rosti cuvântul de învățătura la parohia Petru Maior, aflată sub păstorirea Părintelui Daniel Ciolocoiu.

Detalii despre prezența ierarhului la Reghin a oferit părintele paroh pentru Radio Reintregirea:

„Parohia Petru Maior din Reghin are deosebita onoare de a-l avea ca oaspete de seamă în această duminică de 19 ianuarie 2014, pe arhipăstorul eparhiei noastre, pe Inaltpreasfintitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei. Înaltpreasfinția Să se află pentru prima dată în parohia noastră, iar acest fapt este un prilej de bucurie pentru bunii credincioși ai parohiei Petru Maior, pentru cei din Reghin dar și pentru mine, preotul paroh. Bucuria este cu atât mai mare cu cât ierarhul nostru drag aflat în mijlocul credincioșilor va săvârși Sfânta Liturghie arhierească în frumoasa biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Aceasta biserică a fost construită între anii 1990 și 2000 de vrednicii credincioși ai acestei parohii împreună cu părintele paroh de atunci, Ilie Damian. La data de 24 iunie 2000 biserica a fost sfințită de vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist Arapasu, până atunci slujbele fiind ținute în bisericuță de lemn, monument istoric din anul 1725 cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, încă de la reînființarea acestei parohii, în anul 1985. O perioadă de timp în această bisericuță a slujit și marele cărturar și protopop al Reghinului Petru Maior. În anul 1791 acesta adăugă bisericii tindă și clopotniță, iar în ceea ce privește pictura , atât altarul cât și parte din iconostas au fost pictate de către Toader Zugravul pe la anul 1760. Bisericuță a fost adusă de către niște negustori romano macedoneni stabiliți prin partea locului, pentru a veni în întâmpinarea creștinilor ortodocși de aici. Iată că există continuitate de secole în ceea ce privește păstrarea credinței strămoșești dar și o bogăție patrimonială și spirituală inestimabilă a parohiei noastre.”

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…