Slujire arhierească la Patriarhie

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte, astăzi, 08 septembrie 2015, Naşterea Maicii Domnului. La această mare sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala Patriarhală de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, fiind înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, rostit după citirea Pericopei Evanghelice (Luca 10, 38 – 42; 11, 27-28), Preasfinţia Sa le-a transmis credincioşilor că avem datoria de a cinsti pe Maica Domnului.

„La numeroasele mărturii pentru cinstirea Maicii Domnului, Evanghelia de astăzi mai adaugă un argument sau o mărturie care vine din partea poporului credincios, a poporului care a primit Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos şi anume, prin gura acestei femei pe care am ascultat-o şi noi astăzi şi care zicea «Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii pe care i-ai supt!», afirmaţie pe care Mântuitorul a întărit-o prin cuvintele «Aşa este». De aici şi datoria noastră, a fiilor Bisericii, fiii Maicii Domnului, de a o cinsti în zilele noastre. De aici şi hotărârea Bisericii noastre ca prima mare sărbătoare de la începutul anului bisericesc să fie Praznicul Maicii Domnului, după cum ultima sărbătoare a anului bisericesc este tot un praznic închinat Maicii Domnului şi anume, acela al Adormirii ei, lucru care ne arată că întreaga viaţă a noastră, întreaga istorie a mântuirii noastre se desfăşoară sub binecuvântarea şi sub mijlocirea Preasfintei Născătoare cu ale cărei rugăciuni fiecare dintre noi să se mântuiască”, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la Sfânta Liturghie de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente