Slujire arhierească la parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” – Protopopiatul Săveni

Zi de mare sărbătoare în parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” – Protopopiatul Săveni, unde duminică, 15 decembrie 2013, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După tradiționala întâmpinare cu pâine și cu sare de la poarta de intrare în curtea bisericii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost primit de cele câteva sute de credincioși prezenți cu flori și cu lumânări aprinse în mâini, arătându-și în acest fel bucuria de a-l avea pe IPS Teofan în mijlocul lor.

Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Teofan, printre preoții slujitori numărându-se și părintele Constantin Macuc, protopopul Protoieriei Săveni. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi seminariști, potrivit mmb.ro.

„Dumnezeu este Cel care ne cheamă în împărăția Sa și ne spune tuturor să intrăm”

După citirea pericopei evanghelice a fost rostit cuvântul de învățătură, în care IPS Teofan a vorbit cum poate dobândi omul împărăția cerurilor: „Dumnezeu este Cel care ne cheamă în împărăția Sa și ne spune tuturor să intrăm; chiar stăruie pentru acesta, zicând că mai este loc la cină, să vină cât mai mulți. Desigur, trebuie să avem în vedere faptul că, atunci când ești invitat la masă de cineva, trebuie să ai o haină curată, eventual un dar pentru cel care te-a chemat. Tot așa și la cina împărăției cerurilor omul trebuie să poarte haina curată a pocăinței și să-și îmbăieze sufletul prin rugăciune, prin spovedanie, prin milostenie, prin venirea la Sfânta Biserică. Și pentru ca împărăția cerurilor să poată fi înțeleasă mai bine de către om, a lăsat aici, pe pământ, două lucruri: viața de mănăstire și viața de familie. Atât viața de mănăstire, cât și viața de familie sunt ca o cină; călugării sunt chemați să fie împreună, să meargă la slujbe împreună, să meargă la masă și să muncească împreună, iar familia, alcătuită din soț, soție și copii, formează un loc unde împărăția cerurilor poate fi pregustată, după spusele părintelui Paisie Aghioritul: „familia este locul unde se realizează raiul pe pământ””.

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtășirea a numeroși credincioși cu Sfintele Taine, au urmat cuvântările de final susținute de pr. protopop Constantin Macuc și pr. Ioan Manoliu, parohul de la Drăgușeni. „Am simțit în această zi aceeași bucurie pe care au simțit-o Sfinții Apostoli Petru, Iacob și Ioan pe Muntele Taborului, la Schimbarea la Față a Mântuitorului, bucurie pe care ne-a adus-o venirea Înaltpreasfinției Voastre în mijlocul nostru. Faptul că, în pofida agendei foarte încărcate pe care o aveți, v-ați făcut timp să veniți și în parohia noastră, arată cât de mult prețuiți preoții și credincioșii pe care îi păstoriți. Venirea Înaltpreasfinției Voastre la mijlocul lunii decembrie a unit cele două mari praznice creștinești din această perioadă, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae și marea sărbătoare a Nașterii Domnului”, i-a transmis parohul din Drăgușeni Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.

Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Teofan în parohia Drăgușeni s-a încheiat cu un minirecital de colinde, cântate de un grup de copii.

În după-amiaza zilei de duminică, 15 decembrie 2013, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a poposit în parohia „Sfântul Gheorghe” – Săveni I, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Botezului pentru prunca Teofana, cel de-al cincilea copil al părintelui Constantin Macuc, protopopul Protoieriei Săveni. La emoționantul eveniment, alături de familia părintelui protopop, au fost prezenți și credincioși, precum și oficialități locale și centrale.

Comentarii Facebook


Știri recente