Slujire arhierească la parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

Credincioșii parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca au sărbătorit duminică, 7 septembrie 2014, 20 de ani de la prima Sfântă Liturghie oficiată în demisolul bisericii și 11 ani de slujire în acest sfânt locaș.

Sărbătoarea a fost marcată la biserica ortodoxă de pe strada Rășinari, prin oficierea Sfintei Liturghii. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, după cum aflăm de la Radio Renașterea.

Zeci de ani de slujire în biserica „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

Parohia „Nașterea Domnului” a luat ființă în anul 1990 în cartierul clujean Gheorgheni, prin desprinderea din Parohia „Sfântul Dumitru”.

În toamna anului 1993, a început construcția bisericii, iar un an mai târziu, mai exact pe 4 septembrie, demisolul, pregătit pentru slujire, a fost sfințit de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Lucrările de ridicare a bisericii au continuat în următorii ani, astfel că între anii 2007-2009 s-a realizat pictura interioară, iar pe 5 septembrie 2010 a fost sfințită de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul de Alba-Iulia, pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Sărbătoarea parohiei clujene „Nașterea Domnului”

De 7 ani, în fiecare toamnă, în prima duminică după 4 septembrie este ținută sărbătoarea parohiei, o întâlnire de rugăciune și bucurie a întregii comunități parohiale. Data a fost aleasă în amintirea acelei zile de toamnă, 4 septembrie1994, când s-a sfințit demisolul și de când s-a slujit fără întrerupere Sfânta Liturghie în acest loc.

În acest an se împlinesc 20 de ani de la începutul slujirii în demisolul bisericii, 11 ani de slujire în biserică și 13 ani, de când s-a instituit această sărbătoare. Credincioșii, de fiecare dată, se adună în număr impresionant să aducă slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale.

Marea familie a bisericii

La Biserica „Nașterea Domnului” copiii, tinerii, părinții, dar și bunicii se întâlnesc la sfintele slujbe, precum și la diverse activități specifice fiecăruia. Pentru copii sunt organizate concursuri literar-religioase și de desen, ateliere de pictură pe sticlă, pelerinaje. Pentru ceilalți se organizează, la fiecare sfârșit de lună, sărbătorirea zilei de naștere și, în mod deosebit, a credincioșilor care au peste 90 de ani. În luna iunie sunt sărbătorite familiile cu copii botezați în anul precedent, iar în luna ianuarie sunt sărbătoriți credincioșii cu 50 de ani de căsătorie, familiile cununate anul precedent în biserică, precum și credincioșii de toate vârstele care au avut succese deosebite, alături de „cel mai fidel cititor” al bibliotecii parohiei.

Credincioșii de la Parohia „Nașterea Domnului” participă frecvent la pelerinaje, la diverse proiecte, între care „O pâine pentru aproapele meu” sau cel de ajutorare lunară cu alimente a familiilor nevoiașe, a declarat una dintre coordonatoarea activităților, Marilena Asănică.

Comentarii Facebook


Știri recente