Slujire arhierească la Parohia ieșeană „Sf. Mina”

Credincioșii Parohiei „Sf. Mina” din cartierul ieșean Păcurari, alături de preoții slujitori Constantin Prodan și Bogdan Țifrea, redactor-șef al Radioului TRINITAS – redacția Iași, l-au avut în mijlocul lor, duminică, 30 martie 2014, pe Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a slujit Sfânta Liturghie și a ținut cuvânt de învățătură, informează mmb.ro. După tradiționala primire cu pâine și cu sare a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei la poarta bisericii, soborul slujitor a intrat în lăcașul de cult, unde a debutat slujba Sfintei Liturghii arhierești, dintre preoții slujitori făcând parte și pr. Toma Gradinaciuc, protopopul protoieriei Iași 1.

„Începutul pocăinței este începutul mântuirii”

Dupa citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit cuvântul de învățătură, în care a vorbit despre căile prin care omul se poate apropia de Dumnezeu, de împărăția cerurilor. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a făcut referire la Sfântul Ioan Scărarul și la lucrarea sa intitulată „Scara”: „Creștinul este chemat în primul rând să mărturisească credința cea adevărată. Credința este fundamentul oricărui demers al nostru către Dumnezeu în această viață. Având ca fundament credința, casa viețuirii noastre creștine se zidește apoi pe post și pe rugăciune, înconjurate de dragoste, pace și adevăr. Numai așa omul poate trece de catapeteasma acestei lumi, intrând în altar, adică în legătură cu Dumnezeu. Printre Sfinții Părinți care i-au sfătuit pe oameni și le-au arătat calea care duce către acest deziderat se numără și Sfântul Ioan Scărarul, viețuitor la sfârșitul veacului al VI-lea și începutul celui de-al VII-lea, mare nevoitor în pustiul Sinai. Sfântul Ioan, zis Scărarul, a lăsat ucenicilor săi și posterității lucrarea fundamentală numită „Scara virtuților”. Pornind de la chipul scării celei binecuvântate pe care a avut-o în vedenie în Vechiul Testament patriarhul Iacob, Sfântul Ioan Scărarul descrie treaptă cu treaptă, în număr de 30, etapele pe care omul trebuie să le parcurgă pentru a ajunge la Dumnezeu. Și spune Sfântul Ioan că temelia întregului demers al omului către Dumnezeu este credința cea adevărată, alături de iubirea față de Dumnezeu. Să nu iubiți nimic mai mult, ne spune Sfântul prăznuit în această zi, decât dragostea lui Dumnezeu, și veți avea odihnă multă. Tot acest mare părinte al Bisericii noastre ne mai spune că omul are nevoie pentru a-și mântui sufletul, pe de o parte să se abată de la rău, iar pe de altă parte să aibă o stare de pocăință. Începutul pocăinței este începutul mântuirii, iar începutul mântuirii este strădania omului de a bineplăcea lui Dumnezeu”.

După terminarea Sfintei Liturghii, părintele Toma Gradinaciuc, protopop al protoieriei Iași 1, a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhului și a descris succint activitatea de la Parohia „Sf. M. Mucenic Mina”: „Pentru această comunitate este o zi cu totul deosebită, pentru că a poposit în mijlocul enoriașilor Întâistătătorul Bisericii moldave, IPS Mitropolit Teofan. Nu trebuie să uităm cuvintele rostite în predica Părintelui Mitropolit, anume că orice este posibil celui care are credință puternică în Bunul Dumnezeu și că, pentru a-l ține pe vrăjmașul diavol departe de noi, trebuie să postim și să ne rugăm. La această parohie, preoții slujitori își fac datoria cu prisosință, printr-un program duhovnicesc deosebit, reușind să-și adune enoriașii atât la sfintele slujbe, cât și la seri de rugăciune. S-a construit în fața acestui lăcaș de cult un bloc și s-a ascuns biserica, însă, credincioșii de aici și-au ascuns, înainte de acest lucru, biserica pe care o iubesc în suflet și nu au încetat să vină la ea ori de câte ori au nevoie”.

„Sfânta Liturghie din această zi nu o vom uita niciodată”

Părintele Constantin Prodan, parohul Bisericii „Sf Mina”, a mulțumit apoi Înaltpreasfințitului Teofan pentru prezență, mai ales că slujba arhierească de duminică a fost prima oficiata de un mitropolit în acest sfânt lăcaș: „Am trăit în această zi momente duhovnicești de o intensitate cu totul deosebite, momente pe care ni le-am dorit de mult și pe care le dorim reînnoite și în viitor. Mulțumim Înaltpreasfințitului Teofan pentru darul și surpriza făcute, fiindcă, după spusele Sfântului Ignatie Teoforul, unde este episcopul, acolo este și Biserica, și unde este Biserica și episcopul, acolo este adevărata Liturghie. De aceea, Sfânta Liturghie din această zi nu o vom uita niciodată, fiindcă s-a scris adânc în inimile și în sufletele noastre”.

La rândul său, IPS Părinte Mitropolit Teofan a mulțumit preoților și credincioșilor Parohiei „Sf Mina” pentru primire și pentru activitatea desfășurată și i-a îndemnat să aibă Biserica și inima ca scară către cer.

Comentarii Facebook


Știri recente