Slujire arhierească la parohia Bichiș – Ungaria

La Praznicul Împărătesc al Schimbării la Față a Domnului (6 august 2011), Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Bichiș (Békés), din Protopopiatul Giula, potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Biserica din Bichiș a fost ctitorită de aromâni între anii 1783-1789 și aici se păstrează până în ziua de astăzi un iconostas de mare valoare artistică, fragmente din pictura murală executată de maestrul Ștefan Tenețchi și o Sfântă Masă din marmură roșie, lucrată cu măiestrie în localitatea Kozani, din Grecia, în 1788.

Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului constituie an de an un prilej de bucurie și de aniversare pentru unul dintre românii cei mai longevivi din Ungaria, născut în România, la acest praznic, al anului 1919, dar care a slujit în același timp altarului străbun și credincioșilor ortodocși români din Bichiș, în calitate de preoteasă, din 1960 și până în prezent, iar mai înainte celor din Peterd (Mezöpeterd), din județul Bihorul Unguresc, vreme de douăzeci și unu de ani. Alături de Părintele Dumitru Ciumpilă, trecut la cele veșnice în 1988, Doamna Preoteasă Emilia Ciumpilă, care prin prezența la biserică și-a aniversat împlinirea venerabilei vârste de 92 de ani, a purtat de grijă credincioșilor români din Ungaria, fiind pentru aceștia un adevărat model și un sprijin de nădejde, în toate încercările vieții. Prin felul său de a fi și deschiderea sa spre dialog, Preoteasa Emilia Ciumpilă a fost însă foarte iubită și apreciată și de alte credincioase, din parohiile menționate.

La momentul potrivit din Sfânta Liturghie au fost înălțate rugăciuni de mulțumire către Bunul Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra sa, dar au fost pomeniți și cei care s-au mutat deja în lumina cea netrecătoare a Împărăției Cerurilor, având conștiința datoriei împlinite, față de Dumnezeu și de cei încredințați spre păstorire: Preoții Dumitru Ciumpilă, de la Bichiș și Teodor Roxin, de la Otlaca Pustă, cel din urmă fiind un alt preot vrednic al comunității românești din Ungaria, săvârșit din această viață tot la Praznicul Schimbării la Față a Domnului, acum 8 ani.

Astfel, Schimbarea la Față a Domnului, sărbătorită la Parohia Bichiș într-o frumoasă atmosferă duhovnicească, a fost din nou izvor de sporită bucurie și binecuvântare.

Comentarii Facebook


Știri recente