Slujire arhierească la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău

La 27 iulie, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, după cum aflăm de la Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică din Duminica a șaptea după Rusalii, vindecarea celor doi orbi și a unui mut, referindu-se apoi și la Părinții de la Sinodul IV Ecumenic.

Între altele, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a spus: „Vedem în Evanghelia de astăzi suferința a doi orbi. Întreaga lor existență era un întuneric total. Auzind că trece pe acolo Iisus, ei au început să strige: „Iisus miluiește-ne pe noi, Fiule al lui David”. Iisus i-a întrebat: „Credeți că pot să fac Eu aceasta?”. La care ei au răspuns: „Da, Doamne”. Mântuitorul S-a atins de ochii lor și a zis: „După credința voastră, fie vouă!”. Și ochii lor s-au deschis în aceiași clipă. Ei au crezut că Mântuitorul îi poate vindeca, și au fost vindecați. Vedem cât de importantă este credința, atunci când trecem prin boală și în general, când cerem ceva de la Dumnezeu. Mântuitorul este Doctorul sufletelor și a trupurilor noastre și către El trebuie să înălțăm rugăciunile, când avem nevoie de vindecarea sufletului și a trupului nostru.

Referindu-se la orbirea sufletească, Înaltpreasfințitul Petru a spus: „Există două feluri de orbire. Una fizică și alta duhovnicească. Orbirea duhovnicească este mai gravă, pentru că omul nu vede prezența lui Dumnezeu în creație și poate duce o viață departe de Dumnezeu, de Izvorul vieții”.

Referindu-se la Părinții de la Sinodul IV Ecumenic, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, între altele, a spus: „Astăzi pomenim și pe Părinții de la Sinodul IV Ecumenic, care a avut loc, la Calcedon, în anul 451. La acel Sinod, Sfinții Părinți au combătut o învățătură greșită din primele secole, conform căreia, Iisus Hristos ar fi avut doar fire dumnezeiască, nu și omenească. Adevărul stabilit de Sfinții Părinți în 451, este că Mântuitorul este Dumnezeu adevărat și om adevărat, cu alte cuvinte, deoființa cu Tatăl după Dumnezeire și deoființă cu noi, după umanitate, fiind întru toate asemenea nouă, în afară de păcat”.

„Să rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne întărească vederea duhovnicească, ca în toate să vedem lucrarea lui Dumnezeu și așa viețuind să avem parte de fericirea sfinților”, a îndemnat Înaltpreasfințitul Petru.

Comentarii Facebook


Știri recente