Slujire arhierească la Paraclisul Episcopal din Giula, cu prilejul hramului

Sărbătoarea „Sfinților Trei Ierarhi” (30 ianuarie 2015) este și hramul Paraclisului Episcopal din Giula, singurul dintre locașurile de cult ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria care este închinat Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Paraclisul funcționează în imobilul construit în anul 1900 cu cheltuiala (pe spesele) credincioșilor Pavel Știr și soției sale, Ecaterina Papp, pentru a fi noua școală confesională a comunității românești din Giula, după ce în anul 1888 aceeași familie dăruise1.000 de florini și pentru zugrăvirea bisericii care astăzi este Catedrala Episcopală din Giula.

Pe lângă biserică, din vremurile îndepărtate exista și o școală întreținută de comunitate, iar date despre prima școală confesională din Giula avem din anul 1771. Între 1787 și 1859 se pare că a fost o întrerupere în funcționarea acestei școli, iar în 1900 a fost construit imobilul menționat, folosit actualmente ca Paraclis Episcopal pe timp de iarnă, peste săptămână, deoarece este mai ușor de încălzit. Școala confesională a funcționat la Giula până în anul 1948, după care elevii au început să învețe în școli de stat.

În aceeași clădire, cu începere din anul 1989 au fost adunate diferite piese și obiecte de cult (cărți vechi, icoane, textile, veșminte și documente de arhivă) de la Parohiile aparținătoare Vicariatului Ortodox Român din aceea vreme, care au alcătuit cu timpul Colecția de obiecte bisericești ale Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria. După anul 1999, când Preasfințitul Părinte Sofronie, astăzi Episcopul Oradiei, a fost hirotonit și instalat ca cel dintâi Chiriarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, imobilul a dobândit și statutul de Paraclis Episcopal, primind ca hram Sărbătoarea „Sfinților Trei Ierarhi”. Paraclisul și-a păstrat acest hram și după intronizarea unui nou Ierarh, în anul 2007.

Cu prilejul hramului din acest an al Paraclisului Episcopal din Giula, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, format din Părintele Singhel Visarion Tuderici, Secretar Eparhial, Părintele Teodor Marc, Consilierul Economic al Episcopiei și Parohul Catedralei și cei doi Diaconi de la Catedrala Episcopală din Giula. La slujirea de hram au mai participat Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, împreună cu familia sa, viețuitori de la Centrul Eparhial și credincioși din Giula și din România.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul și-a exprimat bucuria pentru faptul de a-i putea cinsti pe Sfinții Trei Ierarhi în acest locaș de cult care îmbină trecutul cu prezentul, cultura și spiritualitatea și de a lua exemplu de muncă, jertfire și dăruire de la cei Trei Mari Arhipăstori de suflete, Dascăli ai lumii și Ierarhi, dar și pildă de comuniune întru viețuire, slujire și cinstire, după cum ne îndeamnă și Biserica noastră prin instituirea acestei sărbători comune a Sfinților Trei Ierarhi.

Astfel, Sfinții Trei Ierarhi, Ocrotitori Duhovnicești ai tuturor instituțiilor de învățământ teologic din lumea întreagă, au fost cinstiți așa cum se cuvine și de românii din Ungaria, la Paraclisul Episcopal din Giula, care le este închinat.

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Comentarii Facebook


Știri recente