Slujire arhierească la Mănăstirea Sânmărtinul de Câmpie

Ziua de astăzi este pregătitoare pentru sărbătoarea de mâine, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Adormirii Maicii Domnului. Praznicul Adormirii Maicii Domnului sau al mutării cu trupul la cer al Fecioarei Maria este prilej de mare bucurie și în același timp de pelerinaj pentru mulți creștini ortodocși din întreaga țară. Multe biserici și mai ales mănăstiri au hramul Adormirii Maicii Domnului.

În Arhiepiscopia Alba Iuliei mănăstirile Râmeț, Oașa, Poșaga și Obârșii din jud. Alba și mănăstirea de la Sânmărtinul de Câmpie din județul Mureș își prăznuiesc astăzi hramul.

La praznicul de mâine, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor pelerini de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Sânmărtinul de Câmpie din protopopiatul Târgu Mureș. Arhipăstorul va sluji Sfânta Liturghie și va rosti cuvântul de învățătură cu ocazia prăznuirii hramului a acestei vetre monahale, aflată sub oblăduirea părintelui stareț protosinghel Teodul Libeg, potrivit Reintregirea.ro.

Părintele Stareț Teodul a vorbit despre virtuțile Maicii Domnului: „Prima virtute a Maicii Domnului este curăția sau sfințenia, a doua virtute este smerenia Maicii Domnului. Faptul că Maica Domnului a fost smerită întru totul – zice ca căutat spre smerenia roabei sale, că iată de acum mă vor fericii toate neamurile. Apoi, este ascultarea Maicii Domnului, supunerea Maicii Domnului – iată roaba Ta, fie mie după cuvântul Tău. Acest lucru este esențial pentru întruparea Fiului lui Dumnezeu. Dacă nu ar fi acceptat Maica Domnului, Fiul lui Dumnezeu nu S-ar fi putut întrupa, pentru că respecta libertatea umană.

În primul rând ca să ne bucurăm duhovnicește de Adormirea Maica Domnului trebuie să fim pregătiți sufletește și sufletește, lucru pe care l-am făcut în acest răstimp al Postului de două săptămâni, prin post și rugăciune.

Este important faptul că credincioșii noștri într-o zonă unde nu știau de atâta spovedanie, de atâta unire cu Domnul s-au obișnuit ca foarte, foarte des să se întoarcă la Domnul prin taina pocăinței și să se unească cu Domnul. Pregătirea aceasta deci, ea sigur că durează tot timpul anului, dar în deosebi și intens este în postul Adormirii Maica Domnului prin Taina pocăinței și prin Taina Sfintei Spovedanii și prin toate Sfintele Slujbe, inclusiv Paraclisul. Dar în deosebi în Ajunul praznicului Maicii Domnului este și lucrarea harică, este darul pe care Dumnezeu îl dă pentru ca să miște sufletește pe orice om pentru a primii cu adevărat în inima sa roadele Adormirii Maicii Domnului.

Acest praznic întrece orice fel de măsură și imaginație. Este o lucrare de integrare a noastră în marea bucurie a praznicului Adormirii Maicii Domnului. Pentru că Maica Domnului a trecut din moarte la viață și de pe pământ la cer. Ea a arătat că este posibilă unirea omului cu Dumnezeu după moarte, iar Praznicul Maicii Domnului ne arătăm efectiv că s-a săvârșit și este posibilă și pentru noi oamenii. De aceea este o mare bucurie pentru orice om ca să aibă nădejdea că prin praznicul Adormirii Maicii Domnului are posibilitatea ca trecând din această viață să se unească cu Dumnezeu în vecii vecilor.

Invitația noastră este de suflet pentru toată suflarea împreună cu preoții, cu credincioșii și cu tot omul care vrea să se bucure de lucrarea cea mare și darul care s-a făcut cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului ca toți să participe, atât la Mănăstirea de la Sânmărtinul de Câmpie, cât și-n alte locuri de pelerinaj și de apropierea noastră către Dumnezeu.”

Foto: ARHIVĂ

Comentarii Facebook


Știri recente