Slujire arhierească la Mănăstirea Radu Vodă

La Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Mucenic Ioan Valahul a fost oficiată astăzi, 12 mai 2015, de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a spus că mărturisirea credinţei în Hristos, curajul afirmării demnităţii umane şi apărarea curăţiei trupeşti şi sufleteşti sunt valori care se desprind din exemplul Sfântului Ioan Valahul.

„Sfântul Mucenic Ioan Valahul este un exemplu de demnitate, credinţă, evlavie şi curăţie, aşa cum a avut din belşug, mai ales în trecut, poporul român. Aşa cum era obiceiul de demult, Poarta Otomană cerea Ţării Româneşti şi Moldovei tineri pe care-i pregătea pentru a deveni ostaşi în armata otomană. Între aceşti mulţi tineri pe care pământul românesc i-a oferit tribut Porţii a fost şi Sfântul Ioan Valahul. Pe drum, unul dintre turci a încercat să abuzeze de curăţia lui şi l-a ademenit cu gândul de a-l trece la islam. Curajul său i-a atras duşmănia turcului, care l-a predat autorităţilor. A fost încarcerat, iar pe 12 mai 1662, Sfântul Ioan Valahul a fost spânzurat. Martiriul lui, întâmplat cu aproape 50 de ani înainte de jertfa Sfinţilor Brâncoveni, ne aduce aminte că poporul român a avut oameni curajoşi, mărturisitori ai credinţei în Hristos şi demni, spre deosebire de prezentul care ne arată cât de uşor trec unii dintre români la alte credinţe pierzându-şi sufletul“, a spus Preasfinţia Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Timotei Prahoveanul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Nicolae-Dumitru Stan, pe seama Parohiei Malamuc din Protopopiatul Ploieşti Nord şi l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog drd. Nicolae-Mădălin Ţugui, pe seama Parohiei Găneasa, Protopopiatul Ilfov Sud.

Comentarii Facebook


Știri recente