Slujire arhierească la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat sâmbătă, 19 martie 2016, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, după cum a precizat Diac. Alexandru-Vlad Mîndru, slujitor la Parohia „Cuviosul Daniil Sihastrul” din Bucureşti.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Arhim. Veniamin Goreanu, consilier patriarhal, Părintele Ionuț Bărbulescu, directorul Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București, Părintele Ion Armași, protoiereul Protopopiatului Sector IV Capitală, Părintele Costel Burlacu, protoiereul Protopopiatului Sector VI Capitală, Părintele Dinu Pompiliu, precum și alți profesori de la Seminarul Teologic Ortodox din București.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură prin care a arătat istoricul și semnificația zilei de astăzi, numită Sâmbăta Sfântului Teodor: „Această sâmbătă, prima din Postul Sfintelor Paști, a fost instituită în secolul IV atunci când în Constantinopol în vremea păstoririi Arhiepiscopului Eudoxie, care a slujit Biserica Constantinopolului între anii 360 – 369, în timpul domniei lui Iulian Apostatul. Acest împărat a încercat o revigorare a lumii păgâne prin readucerea cultului idolilor în imperiu. Nu a avut șanse de reușită deoarece marele Împărat Constantin dăduse un edict la Milan, în anul 313, care acorda libertate Bisericii. Totuși, în timpul scurtei sale domnii, 361 – 363, Iulian Apostatul a dat poruncă ca toate produsele care se aflau în piața imperială din Constantinopol să fie stropite cu sângele animalelor jertfite idolilor. În acest fel, împăratul dorea să îi întineze pe creștinii care postiseră zilele de început ale Postului Sfintelor Paști. Arhiepiscopului Eudoxie i s-a arătat în vis Sfântul Teodor, pe care îl și cinstim astăzi în calendarul nostru ortodox, care i-a poruncit ca tuturor celor care nu și-au plecat genunchii înaintea idolilor și care au rămas credincioși adevăratului Dumnezeu să li se ofere de mâncare în acele zile doar grâu fiert, fără a cumpăra nimic din piața imperială. În amintirea acestei minuni, a arătării Sfântului Teodor și a poruncii pe care a primit-o Arhiepiscopul Constantinopolului, s-a stabilit încă de atunci ca în prima sâmbătă din Postul Sfintelor Paști să fie făcută colivă.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotoni pe diaconul Ionuț Simion, slujitor la Parohia Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan,întru preot pe seama Parohiei Jilava.

Comentarii Facebook


Știri recente