Slujire arhierească la Mănăstirea Pasărea

Creştinii ortodocşi se află astăzi, 8 februarie 2015, în Duminica a XXXIV-a după Rusalii, numită a Întoarcerii Fiului risipitor, fiind a doua Duminică din Perioada Triodului.

Liturghie arhierească la Mănăstirea Pasărea

În această duminică, la Mănăstirea ilfoveană Pasărea Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat fiind de un sobor de preoţi şi diaconi.

La Sfânta Liturghie, în toate bisericile ortodoxe s-a citit Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca (cap.15, vs.11-32) în care ni se prezintă Întoarcerea Fiului risipitor.

În cuvântul de învăţătură, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a explicat celor prezenţi pericopa evanghelică, evidenţiind principalele învăţături ce reies din textul scripturistic care ne prezintă această pildă.

Oricât am fi de păcătoşi mai avem o posibilitate să ne întoarcem

Preasfinţitul Timotei Prahoveanul a afirmat că Dumnezeu ne aşteaptă permanent cu braţele deschise: „Această pildă vrea să ne spună că oricât am fi de păcătoşi, oricât am fi de răi, oricât ne-am îndepărta de cuvântul lui Dumnezeu, mai este o posibilitate să ne întoarcem. Dumnezeu, care este de fapt Părintele cel bun din Evanghelie, ne aşteaptă, îl aşteaptă pe fiecare fiu risipitor cu braţele deschise. Poate una dintre cele mai frumoase cântări din tezaurul de cult al Bisericii este tocmai cântarea Braţele părinteşti unde se vorbeşte despre această fără margini iubire şi aşteptare a lui Dumnezeu. Pe de altă parte oricât am de drepţi şi dacă ne-am putea asemăna măcar în văzul oamenilor cu situaţia fiului cel mare rămas acasă, rămas lângă părinte, care nu a încălcat niciodată cuvântul sau porunca tatălui nu avem dreptul să fim plini de invidie, de ură, de gelozie dacă vreţi, acest cuvânt atât de des folosit astăzi mai ales în sensuri care nu ne privesc pe noi. Dar acesta a fost starea lui. El nu s-a putut bucura de întoarcerea unui om păcătos. Sunt oameni care se consider drepţi, care vor să fie doar judecătorii altora, aşezându-se în locul Judecătorului din Ceruri. Dreptatea cuiva, evlavia, sfinţenia, dacă nu sunt însoţite de bunătate, de iubire, acest cuvânt atât de uitat de noi toţi nu a avut nicio valoare”.

Preţul îndepărtării şi al neascultării de Dumnezeu se vede pretutindeni

„Toate virtuţile care sunt fără iubire, care au scăpat acest aspect esenţial pe care Dumnezeu îl aşează nu au nicio valoare. Atitudinea acestui fiu mai mare este atitudinea multor oameni din societatea noastră. Apostolul Pavel spunea atât de frumos ucenicilor săi învăţându-i să plângă cu cei ce plâng şi să se bucure cu cei care se bucură. Noi astăzi nu mai avem puterea să plângem cu cei ce plâng şi mai ales nu ne mai bucurăm cu cei ce se bucură. Acesta este semnul că noi ne aflăm foarte departe de Dumnezeu. Aproape că nu mai sunt oameni cu inimă bună, foarte rar se întâlnesc şi foarte rar ei ajută pe ceilalţi. Acesta este adevărul pe care trebuie să-l spunem mai ales în Biserică. Şi dacă societatea noastră românească şi în general societăţile din lumea de azi arată cum arată aceasta şi pentru că oamenii nu mai ascultă de Dumnezeu. Preţul îndepărtării şi al neascultării de Dumnezeu se vede pretutindeni. Evanghelia de astăzi ne mai spune că părintele cel bun a oferit averea unuia dintre fiii care au cerut-o. Este libertatea pe care noi o cerem permanent, dar să nu uităm că într-o zi vom fi chemaţi de Dumnezeu să spunem ce am făcut cu libertatea aceasta”, a mai spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Perioada Triodului în care aflăm durează zece săptămâni, dintre care trei sunt pregătitoare pentru Postul Sfintelor Paști, șase reprezintă perioada propriu-zisă a postului, iar ultima este Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Mănăstirea Pasărea este un monument istoric și de artă aflat la 29 km est de București, ctitorită la începutul secolului al XIX-lea pe malul Lacului Pustnicu și la marginea pădurii cu același nume, parte din ceea ce erau odinioară Codrii Vlăsiei.

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Hirotonie la Mănăstirea Radu Vodă

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din București, sâmbătă, 23 ianuarie 2021. În cadrul slujbei, diaconul Adrian Stolnicu a fost hirotonit preot pe seama…