Slujire arhierească la Mănăstirea Găvănoasa, raionul Cahul, în Duminica Sfintei Cruci

În cea de-a treia Duminică din Sfântul și Marele Post al Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Găvănoasa din raionul Cahul, după cum ne informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a vorbit despre locul și rolul Sfintei Cruci în viața creștinilor ortodocși.

Referindu-se la Sfânta Cruce, Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a subliniat: „Este greu ca cineva să trăiască fără Dumnezeu, fără Crucea lui Hristos, fără icoane. Puterea Crucii ne păzește de ispitele celui viclean. În cărțile bisericești, Crucea este numită „arma cea nebiruită”, „ușa raiului”, „întărirea creștinilor”, „arma nebiruită împotriva demonilor”, „tăria cea neclintită”, „biruința împăraților”, „lauda preoților”, „semnul cel nebiruit al creștinătății” ș.a. Creștinii adevărați au cinstit și cinstesc Sfânta Cruce. Crucea este numită și pomul vieții, care a fost sădit în mijlocul raiului. De aceea, în ziua cinstirii Sfintei Cruci, Părinții Bisericii au rânduit ca Sfânta Cruce să fie așezată în mijlocul bisericii spre cinstire și închinare credincioșilor”.

După Sfânta Slujbă, ÎPS Petru a luat cunoștință despre mersul lucrărilor la construcția noii biserici, anunțând că în cadrul Mitropoliei Basarabiei (Protopopiatul Cahul) a fost inițiată o colectă pentru a aduna mijloace financiare pentru ridicarea noului sfânt lăcaș al Mănăstirii Găvănoasa. Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei i-a rugat pe cei prezenți să-i îndemne și pe apropiații lor să contribuie la construcția noii biserici.

Maica stareță Dionisia a mulțumit Mitropolitului și Exarhului Petru pentru vizită și pentru sprijinul constant acordat mănăstirii, anunțând și lucrarea misionară care o desfășoară cu tineretul – lecții de catehizare și cultură generală.

Mănăstirea din comuna Găvănoasa (raionul Cahul) are două hramuri „Sfânta Treime” și „Nașterea Maicii Domnului”. Mănăstirea a fost înființată în primăvara anului 2008 de maica Dionisia, venită în Basarabia de peste Prut la 17 septembrie 2007, din zona Constanței, hotărâtă să înalțe un lăcaș sfânt, în jurul căruia se va putea ridica și câteva anexe pentru ajutorarea oamenilor în vârstă, și cu dorința fierbinte de a face misiune ortodoxă în acest spațiu românesc. Bisericuța și chiliile au fost ridicate în timp de o lună, grație hărniciei și bunei organizări a maicii starețe Dionisia.

Comentarii Facebook


Știri recente