Slujire arhierească la hramul Mănăstirii Voivozi

La praznicul Naşterii Maicii Domnului, 08 septembrie 2015, Mănăstirea Voivozi din Eparhia Oradiei s-a înveşmântat în straie de sărbătoare, cu prilejul hramului străvechiului aşezământul monahal bihorean, după cum ne-a precizat Pr. Cristian Rus, purtătorul de cuvânt al Eparhiei.

Obştea mănăstirii, clerul şi credincioşii prezenţi au fost binecuvântaţi de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica nouă a mănăstirii, cu hramurile Naşterea Maicii Domnului, Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei şi Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu.

Chiriarhul Oradiei a fost întâmpinat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, precum şi de un mare număr de credincioşi, pelerini veniţi din împrejurimi, din judeţul Bihor, dar şi din alte judeţe ale ţării. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de elevi şi studenţi de la Liceul Teologic Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea şi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea.

După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, Preasfinţitul Părinte Sofronie a vorbit celor prezenţi, în bogatul cuvânt de învăţătură rostit, despre praznicul Naşterii Maicii Domnului, prima mare sărbătoare din anul bisericesc, subliniind importanţa prezenţei Preasfintei Fecioare Maria în viaţa credincioşilor, a tuturor celor care o preacinstesc, în legătură cu textele scripturistice ce s-au citit:

„Ziua de astăzi este o zi de mare sărbătoare în întreaga Biserică Ortodoxă, o zi de sărbătoare pentru toţi creştinii dreptmăritori, 8 septembrie, ziua Naşterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Maica Domnului nostru Iisus Hristos şi Maica duhovnicească a întregii Biserici.”

„Maica Domnului, tocmai pentru aceea că este Maica lui Hristos Domnul, a fost cinstită în Sfânta Biserică încă de la începuturile Creştinismului. A fost cinstită de către toţi binecredincioşii creştini, prima generaţie de creştini având şansa să o cunoască personal pe Maica Domnului, iar apoi, după adormirea Sa, a fost cunoscută duhovniceşte de creştinii de pretutindeni şi de creştinii din toate vremurile în Duhul Sfânt, Care a făcut să se împlinească profeţia pe care Maica Domnului a spus-o atunci când a primit vestea cea bună a Arhanghelului Gavriil, «iată, de acum mă vor ferici toate neamurile».”

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotonit pe teologul Filaret Petru Fiţ, consilier financiar la Episcopia Oradiei, întru diacon pe seama Catedralei Episcopale Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea.

La final, Preacuviosul Părinte Protos. Chesarie Pondroş, stareţul mănăstirii, a adresat un cuvânt de mulţumire Chiriarhului Oradiei pentru prezenţa şi aleasa purtare de grijă arătată faţă de aşezământul monahal de la Voivozi, dar şi tuturor ctitorilor şi binefăcătorilor mănăstirii şi tuturor pelerinilor veniţi să ia parte la hram.

Comentarii Facebook


Știri recente