Slujire arhierească la hramul Mănăstirii Piatra Scrisă

În prima duminică după Rusalii (26 iunie 2016), Mănăstirea Piatra Scrisă din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în foișorul de vară din incinta mănăstirii, informează Diac. Pavel Canea şi Darius Herea de la Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeşului.

În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul a hirotonit diacon pe tânărul teolog Adrian Găină.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului.

După Sfânta Liturghie a avut loc un spectacol folcloric susținut de către copii și tineri, intitulat „Tinerii Bănățeni, păstrători ai portului, graiului și tradițiilor Banatului Montan” și care a avut ca scop promovarea tradițiilor, cântului și a portului tradițional bănățean.

Evenimentul organizat de către obștea Mănăstirii „Piatra Scrisă”, Primăria Armeniș și Parohia Armeniș, a fost organizat în contextul anului 2016, declarat în Patriarhia Română ca „An omagial al educației tineretului creștin ortodox”.

Credincioșii s-au obișnuit ca în fiecare an în prima duminică după Rusalii să vină în număr mare în pelerinaj la această mănăstire și să se închine la icoana Preasfintei Treimi de pe stâncă, iar apoi să urce în curtea mănăstirii și să participe la Sfânta Liturghie. Mulțumim tuturor celor care au venit cu dragoste să se roage împreună cu noi, preoți și credincioși, care s-au ostenit și în mod special ctitorilor care cu foarte multă dăruință ajută la renovarea și înfrumusețarea acestui așezământ monahal, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

***

Prima mențiune documentară, sigura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, la hramul așezământului mănăstiresc. În prezent se lucrează la biserica mănăstirii, în special la acoperiș.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente