La 25 martie 2014 Mănăstirea „Buna Vestire” din Bolintin și-a sărbătorit hramul, ocazie cu care numeroșii credincioși prezenți la acest eveniment au avut bucuria duhovnicească de a se închina la fragmente din moaștele Sf. Ier. Nectarie, păstrate în biserica mănăstirii, la părticele din moaștele Sf. Ioan Rusul, aduse de la Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul” din localitatea Slobozia de Giurgiu, la moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și ale Sfântului Apostol Andrei, aduse de la Catedrala Episcopală din Giurgiu. Cu acest prilej, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a hirotonit întru preot pe părintele diacon Necula Mihai Daniel, Inspector de specialitate la disciplina Religie, pe seama Catedralei Episcopale și întru diacon pe teologul Daniel Matei, tot pe seama Catedralei Episcopale. Potrivit episcopiagiurgiului.ro, în cuvântul de învățătură rostit numeroșilor credincioși prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre frumusețea extraordinară a momentului în care Sfânta Fecioară Maria a primit Vestea cea mare a întrupării Domnului, adusă de îngerul Gavriil. De asemenea, Chiriarhul a vorbit și despre cinstirea deosebită pe care Maica Domnului o are în Biserica Ortodoxă, ea fiind văzută ca Eva cea nouă. Dacă Adam este restaurat în Hristos, iar moartea adusă de păcat este transformată de El în nemurire, tot așa Fecioara Maria devine chipul restaurat al Evei, căci neascultărea strămoașei noastre este îndreptată prin ascultarea smerită a Maicii Domnului. Ea devine, astfel, primul om ce primește sfințenia în chip nemijlocit de la Mântuitorul Hristos și de aceea i se cuvin numiri speciale, cum ar fi: „preasfântă”, „preacinstită”, și „mai înaltă decât cerurile”, a încheiat Preasfinția Sa. La final, credincioșii prezenți au primit din partea ierarhului iconițe cu scena Bunei Vestiri și au luat parte la agpa frățească oferită de obștea monahală cu prilejul hramului mănăstirii. Menționată între vechile așezări ridicate prin osteneala unor îmbunătățiți ai vieții duhovnicești, Mănăstirea Buna Vestire de la Bolintin face parte din salba minunată de vetre ale Ortodoxiei românești, care, prin rostul lor de veacuri, și-au înscris cu toată plenitudinea numele pe coordonatele ce prospectau destinul măreț al neamului pe glia moștenită și păstrată cu sfințenie în nesfârșite generații. Rădăcinile așezării merg adânc în istorie, secolul al XIV-lea fiind considerat ca început al existenței vechii vetre monahale, anul acesta împlinindu-se 581 de ani de atestare documentară.
Gestul făcut de Geo Bogza în fața statuii lui Eminescu a fost repetat de elevii de la „Anastasia Popescu” din București
Elevii de la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din București au recitat poezii miercuri în fața statuii poetului Mihai Eminescu, din fața Ateneului Român. Ghirlanda de flori pe care tinerii au așezat-o în fața monumentului…
Comunitatea românească din Cernăuți l-a comemorat pe Eminescu de Ziua Culturii Naționale
Comunitatea românească din Cernăuți l-a comemorat pe Eminescu în curtea casei lui Aron Pumnul. Oameni de cultură și profesori din Suceava și Botoșani s-au adunat lângă bustul poetului. Au participat reprezentanții Consulatului General al României…
Câștigătorii Concursului „Eminescu și identitatea națională” au fost premiați de Episcopul Antonie de Bălți
Câștigătorii Concursului de eseuri „Eminescu și identitatea națională” au fost premiați miercuri de Episcopul Antonie de Bălți. Ceremonia a avut loc la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din municipiul Bălți. Competiția, dedicată elevilor din clasele…
Copiii din trei cătune îndepărtate ale Sucevei au primit cărți de Ziua Culturii Naționale
Copiii din cătunele sucevene Salaș, Lupcina și Măgura au primit cărți de Ziua Culturii Naționale din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava și a Mănăstirii Putna. Acțiunea a avut loc la Schitul „Sfântul Ilie” din Salaș…
Liga Studenților din Cluj organizează o excursie la Mănăstirea Nicula: PS Benedict Bistrițeanul le va vorbi participanților
Liga Studenților din Cluj organizează în acest weekend, 18-19 ianuarie, o excursie duhovnicească la Mănăstirea Nicula. Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul va susține duminică o întâlnire cu participanții, în cadrul căreia va vorbi despre importanța credinței…