Slujire arhierească la hramul istoric al Mănăstirii Lainici, jud. Gorj

Sute de credincioşi au participat, în data de 06 august 2016, la hramul istoric al Mănăstirii Lainici. Cu această ocazie, Înaltpreafinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Înaltpreafinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, au oficiat Sfânta Liturghie, notează site-ul oficial al Mitropoliei Olteniei.

În cadrul cuvântului de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a evidenţiat importanţa teologică a praznicului.

Trebuie să gândim din punct de vedere duhovnicesc că Mântuitorul Iisus Hristos, pe tot parcursul acestui drum până în vârful muntelui, i-a înălţat din treaptă în treaptă pe Sfinţii Apostoli, astfel ei au reuşit şă înţeleagă cu adevărat  această minune dumnezeiască. Lăsând grija lumească, Apostolii au putut percepe sensul şi semnificaţia Schimbării la Faţă a Domnului, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu.

Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, ca hram al Mănăstirii Lainici, se leagă mai mult de istoria Schitului Locurele (aşezământ poziţionat la aproximativ 5 km de Mănăstirea Lainici). Aici a fost iniţial serbat praznicul Schimbării la Faţă, dar cu timpul, hramul Schitului Locurele a fost adoptat şi de Mănăstirea Lainici. Sărbătoarea a fost statornicită ca hram al acestui schit la data de 6 august 1860, când locaşul de închinare a fost sfinţit de Sfântul Calinic de la Cernica, pe atunci Episcop de Râmnic. Schitul a fost ctitorit de călugării Luca şi Cleopa.

Comentarii Facebook


Știri recente