Slujire arhierească la hramul Bisericii Sfântul Ilie Tesviteanul din Craiova

Peste două sute de credincioși au participat de praznicul Sfântului Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul, la hramul Paraclisului mitropolitan „Sfântul Ilie” din Craiova. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoți și diaconi,după cum a precizat Gheorghe Cioiu.

În cuvântul rostit la finalul slujbei religioase, IPS Părinte Mitropolit Irineu a prezentat viața și minunile săvârșite de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, aducătorul de ploi în vreme de secetă, subliniind faptul că, după ce a săvârșit nenumărate minuni pentru a întoarce neamul omenesc la credința cea adevărată, Sfântul Ilie a fost ridicat la ceruri, într-un car de foc, urmând să revină pe pământ înainte de Ziua cea mare a Judecății de Apoi: „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este Înaintemergătorul celei de a doua veniri pe pământ a Domnului nostru Iisus Hristos. El va veni împreună cu Enoh, înainte de Ziua cea mare, când pe cer se va arăta semnul Fiului Omului și toate neamurile vor fi judecate. Amândoi vor primi moarte martirică înainte de sfârșitul veacurilor și de făurirea unui cer și a unui pământ nou, așa cum ne spune Apocalipsa Sfântului Ioan. Așadar, Sfântul Ilie va continua și la cea de a doua venire să propovăduiască întoarcerea lumii la Credință, la Adevărul mântuitor.”

În continuare, IPS Irineu a vorbit despre importanța sărbătorii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, cel care a rămas în conștiința generațiilor creștine ce i-au urmat, un model de credință și curaj demn de urmat: „Sărbătoarea Sfântului Ilie este un prilej de mare bucurie, știut fiind faptul că cinstim un model și un mijlocitor pentru noi înaintea lui Dumnezeu. Un mare rugător înaintea lui Dumnezeu care ne învață cum să ne rugăm cu o credință puternică, care ne învață cum trebuie să ne fie credința, care a nădăjduit permanent în Dumnezeu și ne învață cum să nădăjduim și noi în vremuri de necazuri, de prigoană, de suferințe si de lipsuri. Întotdeauna trebuie să avem ca model cuvintele și viața Sfântului Prooroc, cel care a demonstrat lumii întregi că prin rugăciunea omului și binecuvântarea Domnului, se înmulțesc toate, precum făina și uleiul femeii văduve. De asemenea, Sfântul Ilie ne învață ce înseamnă râvna pentru Dumnezeu, necesitatea de a ne ruga pentru întoarcerea la Credință a tuturor celor care rătăcesc de la Căile Lui. Așadar, având în față exemplul Sfântului Prooroc Ilie, să nădăjduim și noi că ne vom ridica spre ceruri la Învierea cea de pe urmă, pentru a fi împreună cu el în Împărăția cea veșnică a Tatălui ceresc. De aceea, îl rugăm să ne fie în continuare ocrotitor și ajutător în toate împrejurările vieții noastre”, a încheiat IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul” – repere istorice

Așezată în zona centrală a Craiovei, Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” este unul dintre reperele importante ale vieții religioase și culturale ale Cetății Băniei. Ea fost ctitorită de vornicului Ilie Otetelișanu în anul 1720 și refăcută din temelii în 1893. Pictura a fost realizată de Gheorghe Tăttărescu, fiind considerată ultima biserică pictată de acesta. Sfântul locaș a devenit în scurt timp un simbol pentru cei care locuiau în această zonă, numele Sfântului Ocrotitor Ilie fiind dat și cartierului în mijlocul căruia se află. Tot aici a fost înființată, în 1837, Școala de fete „Lazaro – Otetelișanu”, considerată prima școală de fete din Oltenia.

Comentarii Facebook


Știri recente