Slujire arhierească la Horeşti, raionul Făleşti

Joi, 12 februarie, ziua prăznuirii Sfinţilor Trei Ierarhi (stil vechi), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” din satul Horeşti, raionul Făleşti.

În cuvântul său PS Antonie a vorbit despre viaţa şi activitatea Sfinţilor Trei Ierarhi şi contribuţia lor la îmbogăţirea şi dinamizarea vieţii religioase a creştinilor, după cum aflăm de la Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

PS Antonie a vorbit şi despre activitatea părintelui Mihail „care este un păstor cumpătat, harnic gospodar şi bun povăţuitor”.

Părintele Mihail a mulţumit pentru vizita arhierească şi l-a invitat pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină la Horăşti şi cu alte ocazii.

Satul Horeşti este o vatră veche românească atestată documentar în anul 1617. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Din cauza alunecărilor de tren satul a fost strămutat în anii 50’ ai secolului trecut şi în locul bisericii de lemn, construită în anul 1836 şi care a fost dusă la muzeul satului din Orhei, a fost ridicată, în anul 1990, o biserică din piatră. În 1999 biserica a fost finisată. În 2002 sfântul locaş a fost sfinţit de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Din octombrie 1999, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit si Exarh Petru, preot la Horeşti este părintele Mihail Nedelcu.

Comentarii Facebook


Știri recente