Slujire arhierească la Dobreni, Giurgiu

Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului s-a aflat în Duminica a XXIX-a după Rusalii, în mijlocul credincioșilor Parohiei Dobreni, Protopopiatul Herești. Cu acest prilej, Chiriarhul Eparhiei Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Adormirea Maicii Domnului’din localitatea Dobreni, după cum ne informează episcopiagiurgiului.ro. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat celor prezenți sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată minunea vindecării celor zece leproși. Din pericopa evanghelică, a arătat Preasfinția Sa, se desprind două portrete morale: pe de o parte, chipul luminos al samarineanului, adevărată pildă de recunoștință față de binefăcătorul său, și, pe de altă parte, exemplul negativ al fraților săi de suferință, acum vindecați, care au făcut dovada lipsei de recunoștință față de ajutorul primit. Recunoștința, a subliniat ierarhul nostru, trebuie să fie mărturia sinceră, prin cuvânt sau faptă, a iubirii față de binefăcătorul nostru, căci ea nu este altceva decât o parte integrantă iubirii pe care o datorăm lui Dumnezeu și aproapelui.

La final, Preasfinția Sa a instalat în funcția de preot paroh al bisericii din localitatea Dobreni pe părintele Adrian Dima, secretarul Protoieriei Herești, ca urmare a pensionării la cerere a părintelui Dima Tănase. Totodată, a adresat felicitări părintelui Dima Tănase pentru activitatea deosebit de bogată desfășurată în cele peste patru decenii de slujire în această parohie, ocazie cu care i-a dăruit, în semn de prețuire, un veșmânt, iar preoților prezenți câte un epitrahil. De asemenea a subliniat și implicarea credincioșilor atât în procesul de restaurare și înfrumusețare a sfântului locaș, cât și în acțiunile social-filantropice inițiate de parohie.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului a evocat personalitatea marcantă a poetului nostru național, Mihai Eminescu de la a cărui naștere s-au împlinit 162 de ani. Ziua de 15 ianuarie, a arătat Preasfinția Sa este o ocazie aparte de a ne gândi la Eminescu ca la un părinte și frate pentru care ne rugăm cu credință și cu dragoste. Totodată, Preasfinția Sa a evidențiat și relația deosebită pe care Mihai Eminescu a avut-o cu Biserica, el fiind toată viața sa un convins apărător al tradițiilor neamului. Patriotismul său arzător a avut la bază de fapt trăirea obiceiurilor și datinilor poporului român cultivate în Biserica strămoșească pe care o considera păstrătoarea limbii curate românești, a încheiat ierarhul nostru.

Sutele de credincioși prezenți au primit din parte Preasfințitului Părinte Ambrozie iconițe și ultimul număr al revistei eparhiale.

Comentarii Facebook


Știri recente