Slujire arhierească la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită astăzi, 28 septembrie 2014, de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa a arătat că taina Bisericii este prefigurată atât de corabia din care Mântuitorul Iisus Hristos a predicat mulţimilor şi din care s-a făcut pescuirea minunată şi alte minuni pa Marea Galileii, cât şi de arca lui Noe, Cortul Mărturiei sau Cortul lui Moise şi Templul din Ierusalim, din Vechiul Legământ.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a explicat semnificaţiile duhovniceşti ale Sfintei Sfintelor, Sfintei şi curţii din Cortul Mărturiei şi Templul din Ierusalim, care în Biserica creştină reprezintă Sfântul Altar, naosul, respectiv pronaosul.

„Mântuitorul Iisus Hristos este tainic prezent lângă noi, iar noi, prin credinţa unită cu rugăciunea în corabia Bisericii, trebuie să Îl trezim pe Mântuitorul Iisus Hristos, aşa cum L-au trezit din somn ucenicii Săi pe corabia cuprinsă de valurile furtunii, pentru a ne salva din moartea fizică şi spirituală. Mântuitorul se află la cârma Bisericii, dar este şi la proră, în Sfânta Sfintelor, în Dumnezeiescul Altar. Hristos istoric se află la cârmă unde în chip tainic ne binecuvântează şi ne îmbrăţişează de fiecare dată când intrăm în Sfântă Casa Sa, în corabia Sa, însă la proră, din Sfânta Sfintelor, Iisus Hristos euharistic ne sfinţeşte şi ne hrăneşte perpetuu (…) Cu Hristos, Marele Cârmaci, mergem înainte pe corabia care traversează marea învolburată a istoriei. Pânzele sunt întinse în chipul crucii. În ele suflă Duhul Sfânt, asemenea unui vânt prielnic, iar Hristos conduce corabia spre Casa Tatălui, pentru a ne împărtăşi deplin întru bucuria Preasfintei Treimi”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…