Slujire arhierească la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă se află astăzi, la 1 decembrie 2013, în Duminica a XV-a după Rusalii. La Catedrala Patriarhală din București, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a explicat celor prezenți textul evanghelic rânduit de Biserică a fi citit astăzi la Sfânta Liturghie, pericopă evanghelică în care se face referire la „Porunca cea mai mare din Lege„.

„Pericopa Evanghelică pe care am ascultat-o astăzi de la Sf. Ap. și Evanghelist Matei poate fi numită evanghelia poruncii celei desăvârșite sau a legii celei desăvârșite. Legea desăvârșită pe care Dumnezeu a lăsat-o omului este această poruncă îndoită: să îl iubești pe Dumnezeu cu toată inima, din tot sufletul și din tot cugetul și pe aproapele ca pe tine însăți”, a spus Preasfinția Sa.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a arătat ce înseamnă îndemnul evanghelic să îl iubești pe Dumnezeu: „Să iubești pe Dumnezeu cu toată inima ta înseamnă să îl lași pe Dumnezeu să se sălășluiască în inima ta, să sfințească inima ta și atunci inima ta care naște simțiri nu va mai simți ceva rău, se leapădă de tot ceea ce o poate îndepărta de Dumnezeu. Să iubești pe Dumnezeu din tot sufletul tău înseamnă să îl lași pe Dumnezeu să sfințească sufletul, să îl lași pe Dumnezeu să se sălășluiască în sufletul tău și nimic din ceea ce simte sufletul tău să nu fie departe de Dumnezeu. Să îl lași pe Dumnezeu să sfințească cugetul, adică să îl iubești cu tot cugetul tău înseamnă că Dumnezeu sfințește cugetul, iar tu nu mai cercetezi, nu mai gândești cele ce sunt în detrimentul mântuirii tale”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente