Slujire arhierească la Catedrala Patriarhală

În ziua sărbătorii Tăierea cinstitului cap al Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, la 29 august 2013, la Catedrala Patriarhală slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai catedralei Patriarhale.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a vorbit despre viața sfântă și aspră a Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul.

„Viața lui a fost o viață extreme de aspră el rămânând chipul desăvârșit al monahului care se retrage în pustie pentru a-și transforma chipul omenesc după chipul Ziditorului său. De aceea, el a fost socotit un înger în trup și în icoanele noastre, așa cum se vede și în catapeteasma sfintei noastre catedrale, Sfântul Ioan Botezătorul este înfățișat cu aripi arătând ținuta îngerească a viețuirii sale pământești”, a spus Preasfinția Sa.

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în ziua sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, la 29 august, să se țină post, în orice zi a săptămânii ar cădea această sărbătoare, în amintirea celui mai aspru postitor și zelos propovăduitor al pocăinței. Istoria Bisericii îl consemnează ca ultimul mare profet al Vechiului Testament, cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. A murit ca martir, decapitat, la porunca regelui Irod. În Scriptură, Sfântul Ioan ne este înfățișat drept un mare ascet, îmbrăcat în haină de păr de cămilă, mâncând lăcuste și miere sălbatică.

Comentarii Facebook


Știri recente