PS Ieronim Sinaitul: „În viața noastră, credința este prima treaptă pe care se sprijină întreg edificiul nostru sufletesc”

Creștinii ortodocși se află astăzi, 21 august 2016, în Duminica a 9-a după Rusalii. În această zi, la Catedrala Patriarhală Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.

În cadrul cuvântului rostit după citirea Pericopei Evanghelice (n.r.: de la Sf. Ev. Matei 14, 22-34 și care face referire la Umblarea minunată a Mântuitorului Iisus pe mare și la potolirea furtunii), Preasfinția Sa a arătat că Evanghelia de astăzi ne vorbește despre profunzimea dificultăţilor vieţii omeneşti şi greutăţile pe care oamenii le întâmpină în petrecerea lor pământească.

Văzându-L ucenicii pe Iisus umblând pe mare s-au spăimântat și au strigat. Atunci Mântuitorul Iisus Hristos le-a vorbit: «Eu sunt, nu vă temeți». Sfântul Apostol Petru, fiind cel mai în vârstă, îndrăznește și întreabă: «Doamne, dacă eşti Tu, porunceşte-mi să viu la Tine pe apă». Răspunsul Mântuitorului trebuie să îl înțelegem cu ochii minții și cu harul lui Dumnezeu și anume că toate calitățile Sale ne sunt inaccesibile deoarece nu avem mijloacele necesare pentru a le înțelege și pentru a pătrunde taina dumnezeirii, a spus Preasfinția Sa.

Făclie pașilor noștri este chemarea lui Iisus Hristos de a merge și a fi împreună cu El, de a ne învinge frica, îndoiala și toate greutățile vieții. În viața noastră, credința este prima treaptă pe care se sprijină întreg edificiul nostru sufletesc, a spus Preasfinția Sa. Credința este una dintre virtuțile centrale care se desprind din Pericopa Evanghelică de astăzi.

Încercarea lui Petru este o încercare de credință. El merge către Mântuitorul Iisus Hristos cu credință, dar latura sa umană se manifestă la un moment dat și nevenindu-i să creadă minunea pe care o trăia mergând peste valuri, începe să se îndoiască că acest lucru poate fi adevărat și în acel moment începe să se scufunde. În acel moment singura scăpare era Mântuitorul Iisus Hristos către care zice: «Doamne, ajută-mă!».

 ∴

Comentarii Facebook


Știri recente