Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou din București

La Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon – Nou” din București, Sfânta Liturghie a fost oficiată, astăzi, 25 august 2013, de Înaltpreasfințitul Isaia, Mitropolitul de Tamassos și Orinis înconjurat de un sobor de clerici ciprioți și români. Înaltpreasfinția sa conduce delegația ce a adus în România cinstitele moaște ale Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana.

În cuvântul de învățătură rosti, Înaltpreasfințitul Mitropolit Isaia și-a exprimat recunoștința pentru prilejul de fi putut vizita România: „Iubiți credincioși, dorim să mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel deoarece cu binecuvântarea Preafericirii Sale noi astăzi ne aflăm în România. După cum știți cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să aducem moaștele Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana cu ocazia întâlnirii cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa ne-a vorbit despre credința răspândită în această țară, despre dragostea acestui popor și despre dorința credincioșilor de a se închina la sfintele moaște. Sunt foarte bucuros că mi s-a dat binecuvântarea de a putea sluji în această catedrală mitropolitană a Sfântului Spiridon întrucât eu m-am născut în ziua prăznuirii Sfântului Spiridon. Consider că este o mare binecuvântare că pot să slujesc în această biserică frumoasă”.

De asemenea, Înaltpreasfinția sa i-a îndemnat pe credincioșii români să se roage pentru poporul cipriot, divizat de 38 de ani: „Să vă rugați pentru noi să reușim în viitorul apropiat să putem sluji încă o dată pe partea ocupată. Vă pot spune că în partea ocupată a insulei Cipru, acolo unde se află mănăstiri și biserici, poporul care a ocupat insula a transformat bisericile în hoteluri și tot felul de alte depozite care nu cinstesc bisericile ortodoxe cipriote”.

La final, Înaltpreasfințitul Isaia a dăruit Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon – Nou” o icoană a Sfântului Iraclidie, ocrotitorul Mitropoliei de Tamassos și Orinis, reproducere după o icoană din secolul al XVI-lea. Ierarhul cipriot a mai dăruit și un epitaf, copie după cel care se păstrează la Mănăstirea Iviron din Muntele Athos, tot din secolul al XVI-lea.

La rândul său, părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, slujitor al catedralei, i-a dăruit Înaltpreasfinției Sale o icoană cu chipul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente