Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, oficiat Sfânta Liturghie, în Duminica Cuvioasei Maria Egipteanca, la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. Din soborul slujitor au făcut parte preoți și diaconi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, care a evidențiat câteva dintre învățăturile duhovnicești desprinse din Evanghelia duminicală și din viața și aleasa petrecere a Cuvioasei Maria Egipteanca, pomenită în fiecare an în duminica a v-a a Postului Mare. Model de adevărată pocăință și de întoarcere a omului de la păcat la virtute și de la rătăcire la sfințenie, sfânta cuvioasă Maria Egipteanca a parcurs, cu ajutorul lui Dumnezeu, etapele urcușului duhovnicesc prin asceză și sfințenie, ajunsă la îndumnezire și la unirea cu Hristos Domnul, prin sfintele Taine, așa cum suntem îndatorați să le parcurgem cu toții în această viață pământească.

În finalul slujbei, a fost amintit credincioșilor prezenți programul tradiționalului pelerinaj de Florii ce va avea loc, sâmbătă, 12 aprilie în ajunul Marelui Praznic al Întrării Domnului în Ierusalim la care vor participa clericii de la Centrul eparhial, protopopii și preoții Timișoarei, precum și credincioșii parohiilor timișorene. „În acest an procesiunea va începe de la trei obiective importante ale orașului de pe Bega, respectiv biserica „Nașterea Maicii Domnului” a parohiei Timișoara Iosefin, biserica „Adormirea Maicii Domnului” a parohiei Timișoara Elisabetin, iar o parte dintre parohii se vor reuni la Muzeul Banatului din Timișoara. De la cele trei obiective, preoții și credincioșii se vor îndrepta spre Catedrala Mitropolitană unde vor fi așteptați de către Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu preoții și diaconii slujitori de la lăcașul mitropolitan. La ora 18,00 se va oficia slujba Vecerniei cu Litie, după care va urma tradiționala procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane. Cu acest prilej, va fi sfințită și salcia pe care credincioșii o vor purta în mâini, împreună cu iconițe și flori, spre a marca așa cum se cuvine bucuria și importanța acestui praznic minunat din viața Bisericii noastre. Nădăjduim, că și de această dată procesiunea se va bucura de prezența multor credincioși timișoreni și că va contribui, încă odată, la frumusețea sărbătorii Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, la sporirea evlaviei și la întărirea tututror în credința noastră dreptmăritoare”, a precizat pr. Ionel Popescu, vicar eparhial.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenților teologi de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, condus de pr. Laurian Popa.

Comentarii Facebook


Știri recente