Slujire arhierească la Catedrala mitropolitană din Craiova în Duminica după Nașterea Domnului

Câteva sute de credincioși au venit la rugăciune în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mucenic Dimitrie” din Craiova, în prima Duminica de după praznicul Nașterii Domnului și ultima din calendarul civil al anului 2013. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Diacon Gheorghe Cioiu.

După slujba religioasă, IPS Părintele nostru Mitropolit a pus la inima credincioșilor cuvânt de învățătură despre importanța și semnificațiile evenimentelor minunate petrecute în timpul și imediat după nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. „În Evanghelia acestei duminici, Sfântul Evanghelist Matei ne prezintă în Evanghelia acestei duminici (Matei 2, 13-23) evenimente petrecute după Nașterea Domnului, toate puse sub semnul proorociei. Este bine știut că Sfântul Evanghelist Matei a scris Evanghelia sa pentru iudei și aceștia trebuiau încredințați că tot ceea ce s-a petrecut cu Iisus Hristos, începând cu Buna Vestire și terminând cu jertfa Sa pe cruce și Înălțarea la ceruri, este întocmai după cele vestite de Dumnezeu prin proorocii Săi în Vechiul Testament. De aceea, la fiecare eveniment din viața Mântuitorului, Evanghelistul adaugă și proorocia din Vechiul Testament care se referă la acel eveniment. Astfel că, în cazul uciderii pruncilor de către Irod, relatată de pericopa evanghelică din această duminică, adaugă proorocia din Vechiul Testament care spune prin proorocul Ieremia că, „glas în Rama s-a auzit, plângere și tânguire multă„. În felul acesta, toate s-au împlinit și s-au cuprins în Mântuitorul Iisus Hristos, El devenind centrul mântuirii și izbăvirii noastre din păcat. Vestirea din Vechiul Testament se împlinește astfel, se realizează precum raza de lumină care este urmată de însuși Soarele ce vine și aduce lumina în lume. După raza de lumină vine așadar Însuși Cel care a vorbit prin prooroci, așa cum spune Sfântul Apostol Pavel: „…în multe rânduri și în multe chipuri, a vorbit părintilor noștri prin prooroci, iar in zilele acestea mai de pe urmă ne-a grăit nouă prin însuși Fiul Său„(Evrei 1, 1-2). Iar „zilele cele de pe urmă” înseamnă finalul unei lumi și totodată nașterea unei noi lumi, căci Nașterea Mântuitorului reprezintă începutul vieții noastre în Adevăr, începutul mântuirii noastre, Domnul însuși fiind Începătorul, iar zilele noastre sunt zilele mântuirii în Biserica slavei Sale, cum de altfel și numărăm aceste zile de la Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Ca atare, anii ce au trecut de la Nașterea Domnului sunt anii mântuirii, când Soarele Dreptății a răsărit în lume, cum spunem și la Troparul Nașterii Domnului: „Răsărit-a lumii lumina cunoștinței„. Astfel, cunoștința cea adevărată este împărtășită tuturor celor care cred în Mântuitorul Hristos și urmează poruncile Lui, unindu-se cu El și trăind încă de aici, de pe pământ, bucuria slavei lui Dumnezeu printr-o pregustare care este pe măsura creșterii duhovnicești a fiecăruia dintre noi”, a spus IPS Irineu.

Catedrala mitropolitană din Craiova – repere istorice

Construită în stil bizantin, Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ este una dintre cele mai frumoase și mai vechi lăcașuri de închinare din municipiul Craiova. Păreri neconfirmate documentar plasează existența ei în vremea fraților Petru și Asan (secolul al XII-lea – 1185), a lui Ioan al Cumanilor (1230) sau în timpul marelui domnitor Mircea cel Bătrân. Având în vedere că i se mai zice și ‘Băneasa’, epitet folosit târziu (secolele XVIII-XIX), s-a crezut că, de fapt, ctitorii ei trebuie să fi fost boierii craiovești, bani ai Olteniei. A făcut parte din sistemul de apărare a orașului Craiova. S-a numit ‘Domnească’ pentru că, din neamul craioveștilor, ctitorii ei, s-au tras câțiva domni ai Țării Românești: Neagoe Basarab (1512-1521), Matei Basarab (1633-1654) și Constantin Brâncoveanu (1688-1714). După părerea marelui istoric Nicolae Iorga, pe lângă Biserica ‘Sfântul Dumitru’ din Craiova a funcționat cea mai veche școală de preoți și dascăli din Oltenia. Din anul 1939, Biserica ‘Sfântul Dumitru’ din Craiova devine Catedrala mitropolitană a Olteniei.

Ctitorie a lui Barbu Craiovescu, ea a fost rezidită de la fundație de către domnitorul Matei Basarab în 1651. Construcția actualului edificiu a început la 12 octombrie 1889, după planurile arhitectului francez Lecomte de Nouy. Slujba de sfințire a noului locaș a avut loc la 26 octombrie 1933, în timpul arhipăstoririi episcopului Vartolomeu al Râmnicului și Argeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente