Slujire arhierească la Biserica „Domniţa Bălaşa” din Capitală

Creştinii ortodocşi s-au aflat la 2 august 2015 în Duminica a IX-a după Rusalii. Biserica a rânduit ca în această duminică să se citească pericopa Evanghelică de la Matei cap. 14, vs. 22-34, pericopă care face referire la Umblarea pe mare – Potolirea furtunii.

În această duminică, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar Patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Domniţa Bălaşa” – Paraclis patriarhal din Capitală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţia Sa evidenţiat învăţăturile duhovniceşti ce reies din Pericopa Evanghelică: „Dincolo de puterea și de dumnezeirea lui Iisus Hristos înțelegem în pilda aceasta a corabiei, taina Sfintei Biserici. Biserica este această instituție sfântă prin care noi călătorim din laturile acestea ale lumii fizice material către tărmurile împărăției lui Dumnezeu. Corabia cu care ucenicii traversează marea aceea învolburată, care închipuiește lumea, este corabia sau zidirea aceasta deosebita, pe de o parte fizică sau trupească, din punct de vedere al comuniunii credincioșilor și a ierarhiei care o reprezintă, unde cler și popor se roagă lui Dumnezeu pentru că așa a fost rânduit din vechime ca din mijlocul poporului cei care au chemare și vocație aparte, să cerceteze scripturile , să petreacă viață duhovnicească și să se roage pentru cei din comunitate, care sunt încercați, care nu au putere sau să se roage și pentru cei care sunt în afară pentru ca Dumnezeu să-I aducă și pe ei să se bucure de lumina lui Hristos”.

„Să prețuim Biserica, această corabie în care întotdeauna este Hristos, noi toți suntem aici, popor și cler, dar în mijlocul nostru este Hristos, este întotdeauna prezent prin Sfânta Evanghelie, care se află pe masa sfântă, este prezent prin sfânta sa icoana care este sfințită și pusă în relație harică cu prototipul, dar mai ales prin ceea ce Hristos a spus duminica trecută „aceasta să faceți spre pomenirea mea”, adică prin Sfânta și Dumnezeiasca Împărtășanie, cea care nu lipsește de pe nicio Sfântă Masă a unei sfinte biserici. Suntem siguri că atunci în în mijlocul nostru este Hristos, corabia noastră a fiecăruia, adică sufletul nostru, dar și Biserica va beneficia pe de o parte de potolirea valurilor, de potolirea vânturilor și toate încercările noastre vor avea success, pentru că Dumnezeu ne va ajuta și vom birui ispita”, a mai spus Preasfinţia Sa.

Biserica se ve afla duminica viitoare, la 9 august 2015 în Duminica a X-a după Rusalii.

Comentarii Facebook


Știri recente