Slujire arhierească la Băile Herculane

Biserica „Schimbarea la Față” din orașul-stațiune Băile Herculane a îmbrăcat în cea de-a treia zi a Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, haine de sărbătoare. Alături de credincioșii care au venit să se roage în acest sfânt locaș, a fost prezent şi Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, după cum a precizat Diac. Pavel Canea.

Ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în cadrul căreia enoriașii care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine. De asemenea Preasfințitul Părinte Lucian a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Marius Ștefan Dănănău, referent în cadrul Protopopiatului Băile Herculane, a spus Darius Herea.

La sfintele slujbe, pe lângă numărul mare de credincioși, au fost prezente și oficialități din oraș. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. După Sfânta Liturghie Chiriarhul a sfințit o troiță și o placă comemorativă ce se află în fața sediului Poliției orășenești din localitate.

„În acest an 2016 am socotit de bine să oficiem în cele trei zile de Paști Sfânta Liturghie, în cele trei orașe reprezentative pentru fostul județ Severin și ne referim la Caransebeș, unde am slujit în prima zi, apoi la Oțelu Roșu, pe Valea Bistrei în cea de-a doua zi de Paști, iar în a treia zi pe Valea Cernei, aici la Băile Herculane. În această zi am hirotonit în treapta diaconiei și pe tânărul teolog Marius, care va înfrumuseța sfintele slujbe la biserica reprezentativă pentru acest oraș-stațiune, unde se adună foarte mulți credincioși”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Biserica cu hramul „Schimbarea la Față” a fost construită în anul 1864, iar în ultima perioadă a suferit lucrări de extindere precum și ample lucrări de renovare și înfrumusețare, fiind târnosită de Preasfințitul Episcop Lucian în anul 2014. Ea este importantă pentru că a fost prima biserică din Banatul de sud ce s-a construit în secolul al XIX-lea, în stil bizantin și în al doilea rând este importantă pentru că deservește, pe lângă nevoile spirituale ale credincioșilor parohiei și credincioșii veniți din toate colțurile țării, la tratament, în această stațiune.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente