Slujire arhierească inter-ortodoxă la Budapesta

La invitația și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Mark de Iegorevsk, conducătorul Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, marți, 20 august 2013, la Catedrala Ortodoxă Maghiară din Budapesta a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Teodor, Episcop de Muncaci și Ujgorod, din cadrul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, aflați în fruntea unui numeros sobor de preoți și diaconi aparținând Eparhiei Ortodoxe Maghiare, Eparhiei Ortodoxe Sârbe și Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu acest prilej, potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în Catedrala Ortodoxă Maghiară din Budapesta, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost cinstit, în ziua sa de prăznuire, și Regele Ștefan al Ungariei (†1038), trecut în rândul Sfinților în anul 2000 de către Patriarhia Ecumenică. În acest locaș de cult, întemeiat de comunitatea greacă și macedo-română din capitala Ungariei, a cărui construcție a început în anul 1791 și care a fost sfințit în anul 1801, de către Episcopul sârb de Buda, Dimitrie Stratimirovici, în a cărui jurisdicție se afla la acea vreme, de mai mulți ani se găsesc părticele din moaștele Sfântului Ștefan al Ungariei și ale Sfântului Cuvios Mucenic Moise Ungurul. Din anul 1949 biserica a trecut în jurisdicția Patriarhiei Moscovei, în care se află până în ziua de astăzi.

După canonizarea sa de către Patriarhia Ecumenică, ziua de 20 august, în care este prăznuit Regele Ștefan al Ungariei, dar este sărbătorită și Ziua Națională a Ungariei, a devenit și zi de sărbătoare pentru credincioșii ortodocși maghiari și aparținând altor jurisdicții ortodoxe din Ungaria, care se adună în acest locaș de cult pentru săvârșirea Sfintei Liturghii și pentru a se bucura împreună de comuniunea frățească inter-ortodoxă. De mai mulți ani, răspunzând la invitația Chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Mark de Iegorevsk, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, însoțit de alți clerici ortodocși români din Budapesta, participă la această sărbătoare.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, potrivit tradiției locale, soborul slujitor a înconjurat biserica, stropind cu apă sfințită locașul de cult și pe credincioși, după care a urmat o agapă frățească comună.

Comentarii Facebook


Știri recente