Slujire arhierească în Parohia Sfântul Nicolae din Zalău

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului s-a aflat duminică, 27 aprilie 2014, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul Nicolae” din Zalău, parohie păstorită de către Părintele Consilier Ionuț Pop. Cu acest prilej Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. De asemenea la slujbă au fost prezenți mulți credincioși atrași de bucuria de a fi alături de Ierarhul lor, dar și pentru a se închina la moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, odorul cel mai de preț al acestui sfânt locaș, a precizat Arhid. Adrian Onica.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat domnului Mircea Culda „Diploma de binefăcător”, pentru sprijinul acordat la ridicarea Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului, dar și a bisericii „Sfântul Nicolae”.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat viața Sfântului Apostol Toma, referindu-se în mod special la pericopa evanghelică citită astăzi în cadrul Sfintei Liturghii. Astfel Preasfinția Sa a subliniat faptul că „deși Apostolul Toma este numit „necredinciosul”, niciunul dintre ceilalți Apostoli nu a crezut în învierea Domnului Hristos înainte de a-L vedea”.

Necredința sau îndoiala lui Toma arată slăbiciunea firii umane, iar faptul că Apostolul a dorit să atingă mâinile și coasta lui Hristos cel înviat dovedește, sau mai degrabă confirmă, curiozitatea firii omenești în legătură cu realitățile mai presus de fire.

Poetul Tudor Arghezi a descris foarte expresiv dorința omului de a-L cunoaște pe Dumnezeu prin mijloace empirice, în poemul „Psalm VI”, unde a scris: „Vreau să Te pipăi și să urlu: „Este!””.

Apostolul Toma a fost sincer și curajos, pentru că a afirmat ceea ce gândeau și alții, dar se temeau să destăinuie celor din jur.

Sfânta Tradiție consemnează faptul că, la îndemnul Mântuitorului, Toma I-a atins mâinile și coasta, iar prin aceasta a încredințat o lume întreagă că Domnul Hristos a înviat cu același trup cu care a viețuit în lume, care deși era înduhovnicit, purta semnele cuielor și al suliței.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a încreștinat pe cel mai nou membru al familiei părintelui paroh, săvârșind Taina Sfântului Botez pentru pruncul Bogdan-Nicolae Pop.

Parohia Sfântul Nicolae a fost înființată în anul 2009, fiind prima din cele două parohii care au fost create în întâmpinarea nevoilor spirituale ale locuitorilor Municipiului Zalău după întronizarea Preasfințitului Părinte Petroniu ca primul episcop al Sălajului.

Comentarii Facebook


Știri recente